Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Приказка за стълбата" от Главчев за министрите. Премиерът говори и за парите за ВУЗ-овете

Снимка: МС

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски получи днес всеки един от служебните министри в началото на днешното правителствено.

Именно тази творба се падна на тазгодишната матура по български език и литература за 12-и клас.

"Смятам, че е подходящо в навечерието на един от най-светлите български празници - 24 май, да си я припомним всички", посочи служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта, и да си спомня откъде е тръгнал", отбеляза още той, след като прочете творбата.

Премиерът посочи, че служебният кабинет има кратък хоризонт и конкретни задачи като организирането на честни избори, но въпреки това няма как да остане "глух и сляп" за това, от което се нуждаят българските граждани.

Главчев даде пример именно с подкрепата на правителството за академичната общност, която очакваше полагащото ѝ се от началото на годината финансиране.

По думите му, още в понеделник по сметките на университетите Министерството на образование и науката е превело 39 млн. лв. Допълнително се осигуряват още 40,7 млн. лв.

"По този начин, с общия ресурс от близо 80 млн. лв. ще може да се увеличи заплатата на всеки университетски преподавател с 290 лв. в държавните висши училища. С 12 % ще се увеличат възнагражденията и на административния персонал и научно-изследователския състав на университетите. Близо 7,5 млн. лв. ще бъдат разпределени за увеличаване на докторантските стипендии", пресметна премиерът.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Според него това показва отношението на властта към академичната общност. 

Той отправи поздрав към министрите за предстоящия 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна