Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Интернет платформа извежда наяве непознатата история на България

БНР Новини
Н.В. Цар Фердинанд храни първата двойка слонове, предназначени за зоопарка в София – Нал и Дамаянти, в двора на двореца Врана, началото на ХХ век.
Фото: www.lostbulgaria.com

Миналото не се състои само от официалните исторически факти, а е личното преживяване на събитията от всеки един от нас – това цели да покаже проектът „Моята българска история”. Малко известните случки, които са останали извън учебниците или пък се предават единствено от поколение на поколение в семействата, са събрани във виртуална карта, на която всеки може да добави своя разказ.

В различни градове на България се провеждат и т. нар. Седенки на „Моята българска история”. На тях се събира местната общност и се разказват истории, които биват качвани на живо на картата на платформата. Божидар Иванов, член на екипа, разработил проекта, разказа за бъдещите планове на инициативата:

Планираме седенките да продължат, тъй като се оказват ефективни и по този начин успяваме да стигнем до хората, които имат много истории в себе си, но нямат достъп до интернет, за да ги качат онлайн. След проведените през септември в Банско и Разлог две седенки, предстои такава и в Благоевград. През следващите няколко месеца дестинациите ще са Плевен и Велико Търново. Обмисляме варианти при които платформата да може да се използва като образователен инструмент. Ще се допитаме до училищата, за да проверим какви са възможностите картата на „Моята българска история” да бъде интегрирана в учебния процес, стига, разбира се, това да се сметне за полезно. Смятаме, че чрез интерактивния интерфейс, който платформата има, уроците ще станат по-интересни.

Има ли добавени истории досега, които ви изненадаха?

Определено най-интересните истории са именно личните, свързани с родовете или с роднина на човек, който или е участвал на някоя от седенките или е качил история на платформата. От региона на Банско, Разлог и Благоевград имаше няколко такива истории, в това число за прадядовци, които са участвали в Илинденско-Преображенското въстание, цял род, прославил се с борбата си в защитата на Банско. В Благоевград също така имаше редица интересни исторически личности, за които лично аз не бях чувал, но се оказа, че те всъщност са повод за гордост на града. Има личности, които по някакъв начин са изпаднали от официалния исторически разказ, но намериха място на платформата.

В момента събраните истории са над 300 – най-много са от България, но има и от други държави. Целева група на проекта са и българите в чужбина, тъй като те също са източник на знания, които могат да намерят място на общата историческа карта. Вече са налице разкази от САЩ, Канада и Южна Америка, както и за известни личности – българи, които са се преместили в различни държави. Тъй като на картата засега има доста място се очаква постепенно да се вписват все повече и повече истории.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!