Радио Варна - другата сцена!

С песни, наричания и венец за здраве отново посрещаме празника Еньовден

За поредна година екипът на Радио Варна ще посрещне малки и големи, танцуващи и пеещи, пазители на традициите и гости на красивия юнски празник, посветен на лятното слънцестоене - Еньовден.

Очакваме Ви в петък, 23 юни, от 11.00 часа, в градинката пред радиото, където децата от Занималня "Слънце" и техните приятели ще пресъздадат обичая "Надпяване на пръстени" или "Ладуване". Заповядайте да минем под венеца за здраве и както на всеки български празник, да извием нашенско хоро. Наш водач в традициите, народните вярвания и ритуалите за този ден, свързани със стихиите на огъня - Слънцето, и водата, с лечебните билки и кодираните в носиите послания, ще бъде Деница Христова - старши учител в СУ "Климент Охридски", град Варна.

***
„Ой, Вело, Вело, хубава Вело,
я стани, Вело, рано в пон’делник,
жътва да жънеш, Вело,
билки да береш!”

За обичая - Еньовден е празник в българския народен календар, който се чества на 24 юни всяка година. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце. Жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са "77 и половина" — за всички болести и за "болестта без име". От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия