Радио Варна - другата сцена!

Европейският конкурс за детски песни "Златни искри" отново гостува в Радио Варна

От 20 до 22 октомври в Концертното студио на Радио Варна ще се проведе конкурсната част от Европейския фестивал за детски песни "Златни искри".

Европейският конкурс за детски песни отново носи във Варна магията на музиката за малки изпълнители с големи сърца. Тази година сдружението за авторски права „Музикаутор” също застава зад проекта. Вече единадесет години Варна е сцена на вдъхновяваща среща на децата-изпълнители - "Златни искри". Този европейски конкурс за детски песни, създадени от професионални автори, дава възможност на композитори и текстописци от Европа да стигнат със своите музикални послания до широката детска аудитория.

Историята на "Златни искри" започва през 2013-та година с идеята на продуцента Доно Цветков да се създаде форум, където композитори от различни държави да споделят своите идеи, чувства и представи за детския свят чрез музика.

Във Варна своя премиера през годините имаха песни от 25 държави от цяла Европа. Сред участниците достойно заемат място и популярни български композитори като Любомир Денев, Румен Бояджиев, Кр.Гюлмезов Ал. Савелиев, Хайгашот Агасян, Пепи Писарски и много други. А част от децата, които познаваме от първите сцени на „Златни искри”, сега често виждаме в музикалните формати у нас и в чужбина и дори сред финалистите на детската „Евровизия”.

За създаването и провеждането на „Златни искри“ Фондация „Откритие“ - основен организатор на конкурса, получи през 2021 наградата „ПроКултура“ на Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт за приноса към достъпа на младите хора до култура - „БАРОК 2021 г.“.


Тази година конкурсът ще се проведе от 20 до 22 октомври в концертните зали на Военноморския клуб на Варна и БНР-Радио Варна. Това стана възможно с основната подкрепа на сдружението за защита на авторски права „Музикаутор” и Министерството на културата на Република България, което традиционно застава зад проекта, и частично - на Община Варна.


Наградният фонд на „Златни искри“ - 2023 за авторите на музика е в размер на 11 100 лева за музика, както и за награди за най-добър аранжимент и текст на песен. Свои награди връчват също БНР и БНР-Радио Варна.

Най-чаканият момент на конкурса отново ще е музикална галавечер, когато участниците изпълняват своите песни пред публика и журито. Тази вечер е пълна с емоции, аплодисменти и усмивки за децата, чиито мечти стават реалност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!