Радио Варна - другата сцена!

Изложба 10 години художествено ателие „Детско слънце“

Изложба 10 години художествено ателие „Детско слънце“ - Заповядайте в Арт салона на Радио Варна до 30 ноември.

Заниманията са отворени за деца на възраст от 5 до 15 години. Учениците в творческата школа работят с разнообразни техники от изящните и приложни изкуства, изучават  история на изкуството, участват в конкурси, пленери, посещават и рисуват в Градската галерия и музеите в града.

В ателието се работи с разнообразни материали като вълна, филц, картон, тишу, моделин, глина, пенокартон, прежда, плат, дърво. Не се пропускат и класическите форми на изобразителното изкуство - живописни, графични и скулптурни задачи на различни теми, свързани с реалността и въображаемия свят. Правена е истинска графична техника , която се отпечатва – суха игла.

Стремежа на водещия на ателието е бил в заниманията да има разнообразие и те да преминават като игра – с лекота и усмивка. Да се събужда интереса, свободата и мисленето на децата чрез разкриване богатите възможности на изобразителното изкуство – теми, видове задачи, комбинирането и експериментирането в различни посоки.

От 2016 – 2021 г . малките художници са изучавали история на изкуството в Отдел „Изкуство“ на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна.Там екипа е представял мултимедия с материали за даден период, а после децата са го претворяваха според задачата, свързана него. Изучавани са Първобитно, Египетско, Гръцко изкуство, Индианско и Африканско изкуство, на траките и I българска държава, японска гравюра, Готика, Ренесанс, Импресионизъм, Малки холандци, изкуството на Владимир Димитров Майстора.

Награди от конкурси:

2023 – Грамота за активно участие на Художествено ателие „Детско слънце“ в Национален конкурс „Българската азбука “ , организиран от ДКПО – Варна, към Шуменски университет

2021 - Явор Пейчев има награда -III-то място за графично изпълнение на Националния конкурс, организиран от РИОСВ- Бургас - "Бъдещето на морето- да опазим животът във водата".

2018г. – Поощрителна награда за Ивана Савова в конкурса „Нов живот за ненужните вещи“, организиран от Мол Варна

2016 - Христиана Атанасова - I място в Регионален конкурс „Пенчо бре, чети!“

2016 -Григор Панайотов - III място в Регионален конкурс „Пенчо бре, чети!“

Над 200 деца са се обучавали в школа "Детско слънце" досега. Някои са продължили своето обучение в профилирани училища и университети.


На 24 ноември, петък, Ателие "Детско слънце" организира уъркшоп в Арт салона на Радио Варна. От 13.00 до 17.00 часа школата кани деца и младежи (6 - 18 г.) да се включат в рисуване на голямо платно на тема "Детски свят", което ще се дари на детско болнично отделение във Варна. Всички, които имат желание са добре дошли да се включат!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!