Радио Варна - другата сцена!

Кино-концерт на пианистката Венета Нейнска за легендарния български музикант и архитект Димитър Ненов

Музиката на видния български пианист и композитор Димитър Ненов ще звучи в Концертното студио на Радио Варна

| обновено на 25.03.24 в 17:14

26 март, вторник - Концертно студио на Радио Варна, 19.00 часа

Музикално - документалният филм, посветен на българския интелектуалец Димитър Ненов (1901-1953), е осъществен по повод 120-годишнината от неговото рождение. Продукцията ще бъде представена на 26 март от 19:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, а след прожекцията пианистката Венета Нейнска ще изпълни клавирен рецитал, в който освен творби на композитора Димитър Ненов, публиката ще чуе и любими негови произведения от Ференц Лист и Фредерик Шопен, които българският пианист е изпълнявал по време на своите забележителни концерти.

В кино-концерта ще прозвучат миниатюрите на Димитър Ненов в пълната им версия, към която пианистът често е прибягвал, добавяйки по едно или две произведения към общоприетия брой от пет пиеси. Ранната „Медитация“ ще прозвучи сред музика от Ференц Лист, част от постоянния репертоар на Ненов - Утешение и концертен етюд “Un Sospiro”. Освен сходните тоналности и преобладаващата употреба на черните клавиши, тези произведения силно напомнят деликатната, но богата звучност на арфата и са категоричен пример за преливащите влияния в творчеството на Ненов като композитор и пианист. Програмата ще завърши с две от най-емблематичните негови произведения, с които е впечатлявал публиката на своите концерти - Тема с вариации и Токата.



Филмът „Димитър Ненов и измеренията на изяществото“ е дело на видеопродуцента Ясен Харалампиев и на Венета Нейнска, и е осъществен по идея на изкуствоведа Елисавета Станчева. Той разказва за един ярък изпълнител, талантлив композитор, практикуващ архитект и важна фигура в българския обществен живот от първата половина на 20 век. В него звучи и единственият достигнал до нас запис на изпълнение на Димитър Ненов, съхраняван в архивите на Българското национално радио. Във филма са включени редки и непоказвани досега негови снимки от личния му архив, съхранявани в Научния архив на Българската академия на науките.
За работата върху 18-минутния документален филм, създаден с подкрепата на Национален фонд "Култура", с Венета Нейнска разговаря Валерия Василева:




Венета Нейнска завършва своето музикално образование в Южнокалифорнийския университет и в Училището за музика и театър „Гилдхол“, Лондон. В допълнение на активната ѝ дейност като преподавател и артистичен директор на редица фестивали, Венета е солирала на Филхармония Острава, Филхармоничния оркестър на Лодз, както и на редица български оркестри, а сред множеството ѝ награди от международни конкурси е Първа награда в конкурса “Бетовен Храдец” в Чехия. Според авторитетния музикален критик Стивън Причард, който публикува рецензия за Венета Нейнска в The Observer, могъществото в нейното свирене е завладяващо.

ПРОГРАМА

*Ференц Лист (1811-1886) * Утешение №3

Концертен етюд "Un Sospiro"

*Димитър Ненов (1901-1953) * Медитация

Миниатюри I. Прелюд II. Приказка III. Танц IV. Песен V. Стакато VI. Пасторал VII. Гайда

Тема с вариации

Токата

Важно: билети за събитието се предлагат само с предварителна продажба на epaygo.bg, както и на касите на EasyPay.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~