Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на родилната помощ

Снимка: Евелина Стоянова

На 21-ви януари е Денят на родилната помощ. Двама лекари и акушерка от столичния "Майчин дом" ще бъдат отличени със званието "Златни ръце". Прояви на почит към тези, които помагат за даването на нов живот, ще има и в други болници в страната.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов ще зарадва с подаръци  момиченцата-близначки, които са първите бебета на 2014-а година и ще сбъдне едно от коледните желания на децата, пуснали над 200 писма до него. 

Близначките  Александра-Електра и Теодора-Кристина ще получат двойна детска количка и красиви бебешки тоалети. На щастливите родители кметът ще връчи грамота, удостоверяваща, че те са първите бебета на 2014-а. В деня на родилната помощ кметът д-р Камбитов ще посети и АГ отделение в областната болница, за да поздрави служителите по случай празника. През миналата година в отделението са проплакали 599 деца. В ранния следобед  градоначалникът ще сбъдне  коледното желание на едно от  децата на Благоевград. Вълнуващото събитие бе отлагано два пъти, защото подаръкът е намерен чак във Варна. Над 200 деца написаха писма до дядо Коледа със своите желания, а амбицията на общината е да превърне това в традиция и всяка година да сбъдва по една детска мечта.

С детска мечта започва професионалния път на Цеца Йорданова, разказа кореспондентът на БНР във Враца Ива Антонова. 78-годишната акушерка има 35 години стаж в родибна зала и 18 000 раждания. Тя сподели:

Търгашество, болно ми е да го повтарям, но има и във всички други професии. Някак си се променихме, хората, в по лошо. На сегашните акушерки нищо повече няма да пожелая, освен това да бъдат хора, да си обичат работата, да я свършат така, че като си отидат в къщи да спят спокойно, а на българките пожелавам да имат деца, защото това е най-голямото богатство на една жена, на едно семейство. Раждането си е дар от Бога.
   

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!