Теми от деня


Таня Тингарова (Tanya Strings)

Виртуозната цигуларка Таня Тингарова подготвя първата си авторска песен

Таня Тингарова или Tanya Strings, както е популярна в музикалните среди, е млада, красива, одухотворена и много талантлива българска цигуларка. Започва да свири на цигулка, когато е само на 6 години, а музикалното си образование получава в САЩ...

публикувано на 24.05.20 в 15:11
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: И глаголицата, и кирилицата са български

  „Най-важното е, че празникът е само български, той е създаден и се празнува само в България – на другите места само се отбелязва.“, каза в ефира на Радио Благоевград проф. Пламен Павлов.    „Що се отнася до въпроса в каква степен абуката е славянска и..

публикувано на 24.05.20 в 13:16

24 май е ден и на българската журналистика

 Празникът на българската журналистика също е на 24 май, като признание за нейната роля и място в духовното развитие на обществото. „ Нека бъдем с отворени очи и уши и въпреки че трябва да носим все още маски, да не ги използваме, за  да крием..

публикувано на 24.05.20 в 12:45

Илияна Тошева: Да празнуваме с радост, свободата е в духа!

„ Да празнуваме с радост, никой не може да спре духа ,  свободата е в духа “, каза за  Радио Благоевград Илияна Тошева –  носителка на званието „Будител на град Сандански, 2019“, писател и поет, ръководител на клуб за литература, изкуство и..

публикувано на 24.05.20 в 12:34

“Пирин“ (Благоевград) внася сигурност и класа в защитата си

  Футболен клуб „ Пирин“ отново си осигури услугите на един от любимците на благоевградските фенове – централният защитник Стилиян Николов. След 105 мача, изиграни за “орлетата” в периода 2014-2018, той отново ще бъде част отбора, който сам нарича..

публикувано на 24.05.20 в 12:17

Георги Господинов: Честваме светлото и всекидневно чудо на езика

„За мен няма съмнение, че това е най-хубавият български празник, защото честваме нещо толкова крехко, ръкотворно и неръкотворно като буквите и езика. Това не е празник на оръжието, на някоя славна победа или поражение. Няма батални сцени, предателства,..

публикувано на 24.05.20 в 08:46
Кремена Димитрова

Кремена Димитрова: Бавно и постепенно се връщаме отново в нормалния си ритъм

Въпреки отлагането за неопределено време на големите музикални и филмови събития, свързано с настоящата вирусна пандемия, преди дни стана ясно, че очакваният винаги с много вълнение Международен кино-литературен фестивал „СинеЛибри” ще се състои в..

публикувано на 23.05.20 в 17:55
Иван Милушев

Иван Милушев: Има смисъл да се рисува, да се търси… до последен дъх

   По повод 24 май, деня на славянската писменост и култура, както и празника на Благоевград, в Градската художествена галерия беше открита традиционната обща изложба.  Заради вирусната пандемия и излизането от коловозите на културните институти в..

публикувано на 23.05.20 в 17:50

Йордан Янев: “Имам над 1 500 успешни възпитаници!“

След  дългата пауза  заради пандемията от Covid-19,  всички състезатели от лекоатлетически  клуб „Джордан“ (Благоевград) започнаха ежедневни тренировки  под  зоркия  поглед  на  опитния треньор  Йордан Янев. Той се съобразява  с актуализирания заради..

публикувано на 23.05.20 в 14:50

Спазват ли се противоепидемичните мерки в Благоевград

  За трета поредна събота наш репортер извърши проверка за съблюдаването на валидните противоепидемични мерки. В сравнение с миналата събота, се наблюдава по-нататъшно влошаване на изпълнението на предписанията в заповедта на министъра на..

публикувано на 23.05.20 в 12:47