Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима гръцки граждани предизвикаха лавина край Банско

Снимка: БГНЕС

Трима гръцки граждани са предизвикали падането на лавина, карайки ски и сноуборд извън ски зоната край Банско. Единият от мъжете е бил затрупан.

Сигналът за затрупан от лавина човек е бил подаден в Планинската спасителна служба в Банско малко преди 13 часа, каза дежурният в базата Методи Баненски: Сформира се група, нашите колеги работят в Шилигарника, в района на Тодорин връх. 5-6 човека с моторни шейни, с оборудване, слезнаха там, и го извадиха човека.

Имало е реална опасност за живота на планинските спасители, участвали в акцията по откриването на затрупания гръцки гражданин. Мине ли се там, се предизвиква лавина. Те са я бутнали тази лавина, предизвикали са я, но по урвата надолу, горната част беше надвиснала и беше много опасно за нашите колеги. Навлизането в урвите е много рисковано и този, който го прави, трябва да има предвид, че може да се случат много неприятни неща.

От Планинската спасителна служба припомнят, че в подобни случаи застраховката, която е включена в цената на лифт-картата, не покрива разходите по оказване на помощ на пострадали, защото те са излезли извън разрешената за каране зона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!