Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Близнашки: три проблема ни измъчват основно – финансовият недостиг, банковата криза и енергетиката

проф. Георги Близнашки

„Три групи проблеми ни измъчват основно. Първо – финансовият недостиг, защото не беше актуализиран бюджета от предходното Народно събрание, а служебното правителство разполага с много ограничен финансов ресурс“, каза по време на посещението си днес в Благоевград служебният премиер проф. Георги Близнашки. „Крайно сме затруднени, особено като се има предвид, че трябваше да реагираме по повод на бедствията, „синия език“, където също трябва да се отделят средства, за да се приключи с тази зараза, която обхвана не малка част от страната.

Вторият проблем е свързан с банковата криза. Наблюдаваме много внимателно процесите, които се случва в КТБ, наблюдаваме и действията на Управителния съвет на БНБ. Има законови процедури, които трябва да се извървят, преди да се стигне до политическите решения.

Третият проблем е енергетиката. Коментирайки отказа на ръководството на ДКЕВР да подаде оставка, премиерът каза: „Да стоят колкото искат. Но обществото отдавна е снело своето доверие. Това ще бъде една институция, която каквото и да направи оттук нататък, ще предизвиква нови и нови вълни на обществено неодобрение и затова вчера ги призовах да слушат много внимателно онова, което дебатира и предлага Енергийният борд, който се създава и където ще бъдат всички заинтересовани среди. Този състав на ДКЕВР, една независима регулаторна агенция, носи огромна вина за тежкото положение, което се създаде в енергетиката. Към средата на следващата година ще има нарастване на дупката до 3.8 млрд лева. Тяхната политика или линията, която следваха се провали напълно. Енергийният борд е алтернативното решение до голяма степен, защото именно там ще трябва да се формират позиции, с които ДКЕВР ще трябва да се съобразява, ако не иска да предизвика недоволството на обществеността, посочи проф. Близнашки.

Груба грешка е на която да било политическа сила да се обръща срещу служебното правителство, защото ние нямаме никакво намерение да вземаме страна в предизборната борба. Колкото до смяната на областните управители, няма да надхвърлим 14, половината от 28. Когато казват, че служебното правителство извършва чистка, истината е съвсем друга. Ние лансираме фигури, които са професионалисти, хора, които не са участвали в политическите борби. Търсим свежа кръв за нормалното функциониране на администрацията. Служебното правителство си поставя една единствена основа цел – произвеждането на свободни и честни избори. От тази гледна точка твърдя категорично, че няма никаква чистка. Върху мен не се упражнява никакъв натиск от която и да било политическа партия, посочи проф. Близнашки.

Служебният премиер потвърди, че ще възглави Инициативния комитет за честване на 1000-годишнината от битката на цар Самуил при село Ключ, но колкото да повдигнатия въпрос относно смяна на името на Благоевград със Самуил, заяви, че това няма да бъде направено без да се вземе предвид мнението на обществеността в този изключително важен регионален център на България.

Днес при посещението си в Благоевград служебният премиер проф. Георги Близнашки се срещна с областния управител Димитър Димитров, а с кмета на Благоевград са обсъдили редица въпроси - стратегически проблеми, свързани с автомагистрала „Струма“, необходимостта от изграждане на транспортен логистичен център. Поставен е бил и проблемът с връщане на терените на бившите казарми. 

Снимка

По-късно проф. Георги Близнашки се срещна и с ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ - Благоевград проф. д-р Иван Мирчев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дарение от книги получи библиотеката в Кюстендил

За тринадесети пореден път Регионалната библиотека в Кюстендил получи традиционно дарение от книги от издателство "Захарий Стоянов”.Инициативата се прави традиционно преди 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Библиотеката в Кюстендил днес получи над 200 нови заглавия,..

публикувано на 22.05.24 в 16:24

Обсъждат визията на Зоопарка в Благоевград

Община Благоевград организира обществено обсъждане на визия за развитието на Зоопарка на 29 май от 18:00 ч. в зала „22 септември“. Целта на обсъждането е благоевградчани да се запознаят и да дадат предпочитанията си за един от двата варианта за развитието на зоологическата градина, разработени по поръчка на община Благоевград. Те ще бъдат..

публикувано на 22.05.24 в 16:14

Призьори от национален конкурс пристигнаха в Благоевград

Над 550 деца от 96 училища в страната са се включили в Националния конкурс по превенция на наркоманиите, организиран от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград. На официална церемония днес бяха връчени наградите, разпределени в две теми: „Моят любим национален герой“ и „Човекът – свободен и независим“. Залата на НЧ „Никола..

публикувано на 22.05.24 в 14:20

Откриват изложба за 24 май в Благоевград

Обща традиционна изложба ще представи в навечерието на 24 май Градска художествена галерия в Благоевград. Експозицията включва 66 творби на 45 автори от Благоевград и региона. Изложбата, посветена на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и празник на Благоевград, обещава да..

публикувано на 22.05.24 в 14:08

73,5 години е средната продължителност на живота в България

Средната продължителност на живота в България за периода 2021-а - 2023-а година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо предходния двугодишен период тя се е увеличила с година и половина. Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определя и различната средна..

публикувано на 22.05.24 в 13:51

Перничани се събираха на молебен по повод 12 години от голямото земетресение

За поредна година перничани се събраха пред централния храм "Св. Иван Рилски”, за да отправят обща молитва по повод 12-годишнината от земетресението. Силният трус от 5.8 по Рихтер и последвалата серия от вторични трусове не взеха човешки жертви, но нанесоха големи материални щети. Местните жители още помнят нощта на 22 май 2012 година. Към ужаса от..

публикувано на 22.05.24 в 12:31

КНСБ иска минимална работна заплата 1080 лв. от 2025 г.

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. "Това са 147 лева повече, отколкото е в момента или 15.7% ръст и..

публикувано на 22.05.24 в 11:55