Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Републиканска олимпиада по програмиране в Югозападния университет в Благоевград

Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград е домакин на 27-мата Републиканска олимпиада по програмиране. Организатори на събитието са Природо-математическият факултет и Техническият факултет. В рамките на два дни студентските отбори ще се състезават в компютърните лаборатории, където ще решават 12 задачи за пет часа на компютърните езици C/ C ++ и Java. Югозападният университет за втори път събира студенти от 11 български висши училища на Републиканска олимпиада по програмиране. Най-добрите отбори отиват на межудародната олимпиада в Букурещ, Румъния, обясни доц. Иван Тренчев, преподавател в Природо-математическия факултет. Олимпиадата се провежда всяка година през месец май като унивирситетът домакин се избира на ротационен принцип. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Първите три газови когенератори бяха пуснати в експлоатация през есента

Нова инсталация ще бъде изградена на площадката на „Топлофикация Перник”

Нова когенераторна инсталация ще бъде изградена на площадката на „Топлофикация Перник”. Дружеството е обявило обществена поръчка с прогнозна стойност 7 млн. лв. без ДДС, а срокът за подаване на оферти е 13 юни. Новата когенерация ще бъде разположена в близост до пуснатите в експлоатация през есента три газови когенератори. В ноизграденото хале ще бъдат..

публикувано на 29.05.24 в 11:20

Безплатни прегледи за множествената склероза в Благоевград

В световния ден за борба с множествената склероза 30.05.2024 г. от 10.30 до 17.30 в Зала 5, в сградата на Община Благоевград, по инициатива на Сдружение „МС СВЯТ“ и съдействието на Община Благоевград, ще бъдат извършвани безплатни профилактични прегледи от водещи специалисти в различни области. Инициативата събира експерти от няколко области в..

публикувано на 29.05.24 в 10:57

Магистрала, или не в Кресненското дефиле

На 4 юни от 16:00 ч в Аула “Максима” на Университета по архитектура, строителство и геодезия ще бъде представен прогреса по проект и инвестиционното предложение “Обща инфраструктура на високоскоростна железопътна линия София - Солун и автомагистрала в участъка Симитли - Кресна”.  Проектът предвижда високоскоростна (над 250 км/час) железопътна..

публикувано на 29.05.24 в 10:29

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии. Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора, местата за..

публикувано на 29.05.24 в 10:10

Последни сме в Европа по очаквана продължителност на живот

Продължителността на живот в България се е увеличила с година и половина, показват последните данни на НСИ. Изследването е за периода 2021 - 2023 г. спрямо 2020 - 2022 г. В сравнение с преди 10 години обаче има намаление на средната продължителност на живот и при жените, и при мъжете. Оказва се, че хората в градовете живеят повече от 3 години по-дълго..

публикувано на 29.05.24 в 09:23

Интензивни валежи и градушки

Днес въздушната маса ще е неустойчива. Още преди обяд в Северна и Западна България, а след обяд и в Горнотракийската низина и по Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Главно в Южна България има условия за локални интензивни явления и градушки. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 29.05.24 в 06:56

Георги Първанов в Благоевград: Отрицанието е най-лошият път в отношенията ни с РС Македония

Президентът на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов припомни, че в Благоевград е бил преди повече от 20 години на една подобна лекция във връзка със 100 години от Илинденско-Преображенското въстание. Той участва в дискусия на тема „Отношенията между България и Северна Македония - от общо историческо минало към общо бъдеще“ и изнесе лекция..

публикувано на 28.05.24 в 16:12