Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Времето през декември – кога да очакваме първия сняг

Усещането за Коледа вече е навсякъде. Декември е месецът, който асоциираме с приятни празнични емоции, пълни трапези, червено вино, подаръци и... сняг. В планините вече има снежна покривка, но ще дойде ли снегът и при нас?

Тази година декември стартира с обичайни за периода температури. Очаква се средната месечна да е около и над климатичната норма, която за северните райони на страната е 0 – 1 градуса, по черноморието е около 4 градуса, а в планините е между -8 и -3 градуса. Най-ниските температури, които можем да очакваме, ще са около -11 и -8 градуса, а най-високите ще бъдат 10 – 15 градуса.

Месечната сума на валежите също ще се задържи около нормата, която за повечето райони на България е между 40 и 60 л/кв.м, а в планините е 70 – 120 л/кв.м.

По думите на синоптика в НИМХ Анастасия Стойчева първата половина на месеца ще е динамична – ще се редуват високи и ниски температури, като снежната покривка няма да се задържи дълго.

През второто десетдневие предстои постепенно понижаване на температурите, а на места вече ще е нормално да има снеговалежи. От средата на периода обаче времето отново ще се затопли.

След 20 декември над страната ще преобладава облачно време, видимостта ще бъде намалена в сутрешните часове, но не се очакват сериозни валежи. Температурите слабо ще се понижат и ще станат близки до обичайните.

Астрономическата зима ще започне на 22 декември в 6 часа и 19 минути“, каза още Анастасия Стойчева.


Вижте още
Таня Тингарова (Tanya Strings)

Виртуозната цигуларка Таня Тингарова подготвя първата си авторска песен

Таня Тингарова или Tanya Strings, както е популярна в музикалните среди, е млада, красива, одухотворена и много талантлива българска цигуларка. Започва да свири на цигулка, когато е само на 6 години, а музикалното си образование получава в САЩ. Може би затова Таня е много по-известна в чужбина, сега обаче сбъдва мечтата си да се реализира и в..

публикувано на 24.05.20 в 15:11
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: И глаголицата, и кирилицата са български

  „Най-важното е, че празникът е само български, той е създаден и се празнува само в България – на другите места само се отбелязва.“, каза в ефира на Радио Благоевград проф. Пламен Павлов.    „Що се отнася до въпроса в каква степен абуката е славянска и дали може да бъде наречена българска, аз съм на категоричното мнение, че и двете азбуки – глаголицата..

публикувано на 24.05.20 в 13:16

24 май е ден и на българската журналистика

 Празникът на българската журналистика също е на 24 май, като признание за нейната роля и място в духовното развитие на обществото. „ Нека бъдем с отворени очи и уши и въпреки че трябва да носим все още маски, да не ги използваме, за  да крием истината “, призова Камелия Иванова от Асоциацията на европейските журналисти – България. За Радио..

публикувано на 24.05.20 в 12:45

Илияна Тошева: Да празнуваме с радост, свободата е в духа!

„ Да празнуваме с радост, никой не може да спре духа ,  свободата е в духа “, каза за  Радио Благоевград Илияна Тошева –  носителка на званието „Будител на град Сандански, 2019“, писател и поет, ръководител на клуб за литература, изкуство и култура. Според нея не е достатъчно да кажем само, че 24 май е ден на буквите, че винаги е..

публикувано на 24.05.20 в 12:34

“Пирин“ (Благоевград) внася сигурност и класа в защитата си

  Футболен клуб „ Пирин“ отново си осигури услугите на един от любимците на благоевградските фенове – централният защитник Стилиян Николов. След 105 мача, изиграни за “орлетата” в периода 2014-2018, той отново ще бъде част отбора, който сам нарича свой роден. Очаква се Стилиян Николов, в тандем с Мирослав  Пушкаров в центъра на отбраната, да..

публикувано на 24.05.20 в 12:17

Георги Господинов: Честваме светлото и всекидневно чудо на езика

„За мен няма съмнение, че това е най-хубавият български празник, защото честваме нещо толкова крехко, ръкотворно и неръкотворно като буквите и езика. Това не е празник на оръжието, на някоя славна победа или поражение. Няма батални сцени, предателства, реки от кръв, с каквито е пълна човешката история. Щастливи сме, че имаме един ден, в който честваме..

публикувано на 24.05.20 в 08:46
Кремена Димитрова

Кремена Димитрова: Бавно и постепенно се връщаме отново в нормалния си ритъм

Въпреки отлагането за неопределено време на големите музикални и филмови събития, свързано с настоящата вирусна пандемия, преди дни стана ясно, че очакваният винаги с много вълнение Международен кино-литературен фестивал „СинеЛибри” ще се състои в интервала 18 октомври – 8 ноември в София и други областни градове.     Избраното мото „Възпитание на..

публикувано на 23.05.20 в 17:55