Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не е подавана вода за промишлени нужди на „Стомана Индъстри” и „Топлофикация Перник” след наложената забрана от МОСВ

Във връзка с изнесената информация за установени нарушения при подаването на вода от язовир „Студена” управителят на ВиК Борислав Иванов заяви, че водоподаването по промишления водопровод е преустановено, а савакът е затворен и пломбиран от Басейновата дирекция в Благоеврад.

Към момента целостта на пломбата е запазена и вода по промишления водопровод не се подава, заяви Иванов.

„За месец януари са отчетени 650 куб. м, преминали към „Стомана Индъстри“ АД и 78 куб. м преминали към „Топлофикация-Перник“ АД или общо 728 куб. м. Това количество се равнява на средно 0.272 л/сек. и е вследствие от пропуски на вода на самия савак. За сравнение средния месечен разход на промишлена вода на „Стомана Индъстри“ АД е 58 064 куб. м за 2018г. и 66 229 куб.м за 2019г., а на „Топлофикация – Перник“ АД 54 289 куб.м за 2018г. и 49 840 куб.м за 2019г. „В момента нивото на язовир „Студена” е два метра над мъртвия обем. „Оптимистимно е и се надявам това нещо да продължава като тенденция”, каза Иванов.


Вижте още

Пътната отсечка Лиляново – Попина лъка се затваря до 12:00 часа утре

 Във връзка с обилния снеговалеж в местността Попина лъка, пътната отсечка Лиляново – Попина лъка се затваря до 3 април, 12:00 часа (петък).   Причината за затварянето е усложнената пътна обстановка и голямата опасност от падащи дървета по пътя, съобщиха от община Сандански.  Преминаването на автомобилите,  движещи се в посока Попина лъка – Сандански..

публикувано на 02.04.20 в 14:17

Дезинформация: как да разпознаете и да спрете митовете за коронавируса

Кризата с коронавируса доведе до разпространението на много невярна информация, която пречи на овладяването на епидемията.  В блогове и в социалните мрежи могат да се открият всякакви твърдения – от това, че източникът на вируса е супа от прилепи, до спекулации, че страните в ЕС се борят една с друга за намалели доставки на медицинско оборудване...

публикувано на 02.04.20 в 13:48

Общинските съветници от БСП в Перник са дарили предпазни костюми и маски на медиците от ДКЦ – 1

 Общинските съветници от БСП в Перник са дарили предпазни костюми и маски на медиците от ДКЦ – 1, съобщиха от партийния пресцентър.  Предпазните средства са предадени на управителя на дружеството д-р Евгени Михайлов. Д-р Михайлов е благодарил за помощта, като е подчертал, че тя е изключително навременна, защото екипът от лекари, работещ в лечебното..

публикувано на 02.04.20 в 13:19

Общо 464 души, завърнали се от чужбина, са под домашна карантина в област Кюстендил

 Общо 464 души, завърнали се от чужбина, са под домашна карантина в област Кюстендил, съобщиха от Областния кризисен щаб. Броят на хората в областта, за които е изтекла задължителната домашна изолация заради коронавируса, са 437 души.  От РЗИ – Кюстендил уточняват, че броят на карантинираните лица се променя всеки ден. Тези, които не спазват..

публикувано на 02.04.20 в 13:06

Още един екип на РЗИ заради трафика на Кулата

 Заради засиления трафик на Кулата, Регионална здравна инспекция – Благоевград изпраща още един екип. Това заяви за Радио Благоевград директорът на инспекцията д-р Калоян Калоянов.   Той поясни, че всички влизащи шофьори на тежкотоварни автомобили от територията на Република Гърция се поставят под 14-дневна карантина. Ако на тези шофьори им се..

публикувано на 02.04.20 в 12:38

Продължават да пристигат българи от чужбина

 С решение на общинския оперативен щаб в община Белица бе удължен срокът за вечерен час до 12 април включително и е за времето от 21:00 ч. до 6:00 ч.  „Вечерният час се спазва“ – заяви за Радио Благоевград кметът Радослав Ревански и допълни, че в общината продължават да се прибират работници от чужбина.  Днес очаква да се приберат още 12..

публикувано на 02.04.20 в 11:47

Съкращават 301 работници от металургичната фирма „Стомана Индъстри”

 Уведомлението е получено в Бюрото по труда в Перник на 23 март. Мярката се предприема заради спад в производството и срив на цените на продукцията, предизвикани от световната пандемия от COVID-19.  Съкращенията ще станат факт на 23 април, както предвижда законът. След тях в дружеството ще останат на работа около 950 души и още 350 в съпътстващи фирми.

публикувано на 02.04.20 в 11:40