Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Василена Радева: Във всяко представление мечтая да виждам трептенето на хората, които са го създали, и по-голяма доза риск

Василена Радева
Снимка: Весела Кучева

    Най-новият спектакъл на режисьора Василена Радева „Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“, продукция на независимата компания „Паник Бутон Театър“, е изграден по мотиви от книгата на Петя Накова „Годината на осемте химии“ и разказва четири истории за битката с диагнозата "Рак на гърдата". Премиерата се състоя миналата събота на сцена Backstage в Театър „Азарян“, а следващото представление е на 21 февруари.

    Както се казва в анотацията на спектакъла, той е „своеобразен квартет от мигове живот, фантазия, слово и светлина“ и е резултат от съвместната работа с актрисите Невена Калудова, Богдана Котарева,  Юлиана Сайска и Елена Димитрова, които изпълняват  свои авторски интерпретации, вдъхновени от литературните образи. Композитор е Емилиан Гацов – Елби, а художник – Анна Янакиева. 
Невена Калудова, Богдана Котарева,  Юлиана Сайска и Елена Димитрова
    Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд "Култура". 
    В звуковия файл можете да чуете разговора на Любима Бучинска с Василена Радева за представлението, излъчен в предаването за изкуство и култура „Арт сезони“ на Радио Благоевград:
   
 Василена Радева е родена през 1982 г. в Провадия. Завършва немска езикова гимназия във Варна, а след това специалността „Режисура за драматичен театър” в класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ “Кр. Сарафов”. 
    Привлечена е трайно от сериозните теми в съвременната драматургия: тероризма, екологията и опазването на околната среда, домашното насилие... Тя е от режисьорите, които вярват, че болките и проблемите на деня трябва да са предмет на изкуството, защото въздействието от сцената е „много по-градивно, отколкото разрушителността на живота“. Носител е на престижните театрални награди „Аскеер“ – за дебют, „Икар“ – за най-добро представление, и на приза за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ за забележителната си работа върху пиесата на Торстен Бухщайнер “Nordost – приказка за разрушението” – разтърсващ документален спектакъл, който повече от десетилетие не слиза от репертоара на Младежкия театър. 
    Заедно с режисьорите Гергана Димитрова и Младен Алексиев е в основата на Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни”.
    Името ѝ се свързва с редица социални каузи и некомерсиални проекти като „Малкият принц“ – с участието на деца с ментални и физически проблеми, както и „Съзидателно лечение“, осъществяван съвместно с детската клиника по белодробни болести „Св. София” и Национален фонд „Култура”…
    Със своя съпруг Нейтън Купър създават собствена компания – „Паник бутон Театър“.

Вижте още

Как работещите родители на малки деца се справят с извънредната ситуация?

 След обявяването на извънредно положение в страната заради коронавируса освен училищата врати затвориха и яслите, и детските градини. И докато учениците продължават обучението, макар онлайн, то много родители изпаднаха в безизходица - кой да гледа децата в предучилищна и яслена възраст, докато родителите им са на работа?  Боряна е от Благоевград,..

публикувано на 30.03.20 в 18:53

Торбички с храна по дърветата с посланието: Вземи това е за теб…

 Жител на Благоевград, дарява по нестандартен начин торбички с храна, поставени по дърветата, с посланието: Вземи това е за теб…Благотворителната инициатива доби широка популярност в социалните мрежи и провокира вълна от съпричастност съм съдбата на социално слабите хора, които изпитват затруднения в тези трудни времена. „Идеята се..

публикувано на 30.03.20 в 15:10
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: България не се държи отговорно като съпредседател на Берлинския процес

   Коментарът на Андрей Врабчев бе направен днес, в разговор за развитието на политическите процеси в Република Северна Македония след приемането на страната в НАТО (страната е пълноправен член на организацията от утре, 30 март) и нейната европейска перспектива. Той посочи, че твърдото придържане към Рамковата позиция за Северна Македония, препотвърдено..

публикувано на 29.03.20 в 21:44

Здрави у дома със съветите на д-р Благой Калпачки

"Mоля, скъпи съграждани – спазвайте самоизолация, това е единственият начин да забавим мащабите на пандемията и да дадем ценно време на специалистите да оказват медицинска помощ на нуждаещите се, както и да работят по откриването на лекарство, ваксини, методи за превенции, диагностики.  Вирусът издържа нехарактерно дълго на външна среда (до дни),..

обновено на 29.03.20 в 14:37

Мирослав Живков: Първенството трябва да спре

  Старши треньорът на волeйболния „Пирин“ (Разлог) Мирослав Живков потвърди официалната позиция на ръководството на клуба: първенството в мъжката волейболна Суперлига трябва да приключи, да не се играят плейофи, като се зачете класирането от  незавършилия редовен  сезон. Живков мотивира убедително решението с епидемията от коронавирус, прекъсналите..

публикувано на 29.03.20 в 14:03

Симана Марковска: Да обръщаме повече внимание на хубавите неща в живота и да не губим чувството си за хумор

Симана Марковска работи повече от 20 години като експерт по устойчив туризъм и всяка от тези години определя като голямо забавление, защото самата обожава да пътува. И в момента не спира да работи, непрекъснато актуализира своя блог за пътешествия „Manya the Tourist“, като предлага прекрасни разкази и много снимки.  „ Когато не можем да..

публикувано на 29.03.20 в 13:55

Доц. Елена Ставрова: Бързите кредити и покупките на изплащане са високорискови в този момент

Доц. Елена Ставрова е ръководител на катедрата по финанси в Стопанския  факултет на Югозападния университет „Н. Рилски“ в Благоевград. В интервю за Радио Благоевград тя подчерта, че  здравната криза  поставя  на изпитание и личните бюджети на хората, най-малкото заради по-голямото пазаруване, но и заради затварянето на доста бизнеси и проблеми с..

публикувано на 29.03.20 в 13:47