Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи заседанието на ВАС по казуса "Томов"


Приключи заседанието на Върховния административен съд по казуса "Румен Томов". ВАС трябва да реши дали да потвърди решението на Благоевградския административен съд, който разпореди на ОИК да прекрати правомощията на кмета на община Благоевград Румен Томов, тъй като е пропуснал в законовия срок да предприеме действия по прехвърляне на фирмата, заличавайки се като търговец. Адвокатът на кмета на община Благоевград Милана Кривачка прогнозира за Радио Благоевград, че решението на съда сигурно ще се забави заради коронавируса.

„Заседанието мина нормално. Дадоха възможност на всички страни да се изкажем. Дадоха ни възможност в седемдневен срок да представим писмени бележки, след което съдът ще се произнесе. По принцип това е бързо производство и съдът трябва да се произнесе в 14-дневен срок, след като представим нашите писмени бележки“, поясни адвокат Кривачка. По думите й спорът се свежда до това как е приложен законът, посочи адвокат Милана Кривачка.

На заседанието на ВАС е присъствала и адвокат Албина Анева като участник в производството на съда. „Бяха разгледани в открито съдебно заседание жалбите на ОИК – Благоевград и на кмета на община Благоевград Румен Томов. Произнесъл се е и представителят на Върховна административна прокуратура, чието заключение беше, че решението на благоевградския административен съд е правилно и законосъобразно“, заяви Албина Анева. Общинският съветник и адвокат Албина Анева се противопостави на решението на ОИК да остави Румен Томов на поста кмет на община Благоевград. 

Очаква се решението на ВАС относно казуса на Румен Томов.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Мариана Попова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 09:50

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. Почти всеки четвърти пенсионер в..

публикувано на 26.04.24 в 09:37

Последно заседание на 49-ото Народно събрание

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

Здравните власти с мерки срещу коклюша

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването..

публикувано на 26.04.24 в 08:04

Валежите спират, слънцето се показва

Днес ще е предимно слънчево. В сутрешните часове на места в Западна България видимостта ще е намалена. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста и и купесто-дъждовна облачност. На отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб северозападен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°, в София – около 16°. В..

публикувано на 26.04.24 в 06:59

Лидерът на „Възраждане“ на среща в Благоевград

Отворена среща на председателя на „Възраждане“ д-р Костадин Костадинов и народния представител Цвета Рангелова се проведе в зала „22 септември“  в Благоевград. На срещата бяха обсъдени бъдещето на България и актуалната политическа обстановка, като гражданите на Благоевград  имаха възможност да направят предложения и да задават въпроси. Още..

публикувано на 25.04.24 в 21:14

Откриха Международния младежки център в Перник

В Перник откриха сградата на Международния младежки център. С новата придобивка се създават предпоставки за развитие на качествени младежки дейности и политики на местно, национално и международно ниво, насочени към младите хора. Откриването на новопостроената сграда бе кулминацията на една изключително натоварена за екипа на Международния младежки..

публикувано на 25.04.24 в 20:14