Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приключи заседанието на ВАС по казуса "Томов"


Приключи заседанието на Върховния административен съд по казуса "Румен Томов". ВАС трябва да реши дали да потвърди решението на Благоевградския административен съд, който разпореди на ОИК да прекрати правомощията на кмета на община Благоевград Румен Томов, тъй като е пропуснал в законовия срок да предприеме действия по прехвърляне на фирмата, заличавайки се като търговец. Адвокатът на кмета на община Благоевград Милана Кривачка прогнозира за Радио Благоевград, че решението на съда сигурно ще се забави заради коронавируса.

„Заседанието мина нормално. Дадоха възможност на всички страни да се изкажем. Дадоха ни възможност в седемдневен срок да представим писмени бележки, след което съдът ще се произнесе. По принцип това е бързо производство и съдът трябва да се произнесе в 14-дневен срок, след като представим нашите писмени бележки“, поясни адвокат Кривачка. По думите й спорът се свежда до това как е приложен законът, посочи адвокат Милана Кривачка.

На заседанието на ВАС е присъствала и адвокат Албина Анева като участник в производството на съда. „Бяха разгледани в открито съдебно заседание жалбите на ОИК – Благоевград и на кмета на община Благоевград Румен Томов. Произнесъл се е и представителят на Върховна административна прокуратура, чието заключение беше, че решението на благоевградския административен съд е правилно и законосъобразно“, заяви Албина Анева. Общинският съветник и адвокат Албина Анева се противопостави на решението на ОИК да остави Румен Томов на поста кмет на община Благоевград. 

Очаква се решението на ВАС относно казуса на Румен Томов.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Мариана Попова


Вижте още

Община Перник регламентира финансирането на спортните клубове

Общинският съвет в Перник прие с пълно мнозинство предложената от Община Перник Наредба за финансовото подпомагане на местните спортни клубове. С това след дълги години опити финансирането на спортните клубове в Перник вече е регламентирано. Методиката, на която се основава наредбата ясно разграничава детско-юношеския спорт от този в представителната..

публикувано на 03.06.20 в 16:39

Организират обучителни онлайн семинари за земеделските стопани

Националната служба за съвети в земеделието организира поредица от онлайн обучения за земеделските производители, като първият семинар ще се проведе на 4 юни, от 13 часа на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди  в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане ”. „Всеки, който има желание..

публикувано на 03.06.20 в 15:43

Банско няма да остане без автогара

Кметът Иван Кадев договори с новите собственици на автогарата в Банско тя да продължи да се ползва до изграждане на нова, съобщиха от общинския пресцентър. Станалата неотдавна публично известна информация, че автогарата в Банско е продадена, предизвика голям интерес в града и породи спекулации от кого е извършена сделката и как ще бъде..

публикувано на 03.06.20 в 15:38

Съд за кметски наместник, обвинен че продал чужда кола срещу ракия

Кметски наместник на село от община Трекляно е обвинен от прокуратурата за продажба на чужд автомобил срещу пет литра ракия. Това съобщиха от държавното обвинение.  Районната прокуратура в Кюстендил е предала на съд обвиняемият .  Кметският наместник на село Долни Коритен предложил за продажба на друг мъж, увличащ по реставриране и възстановяване на..

публикувано на 03.06.20 в 14:57

С близо 5 млн. лева укрепват срутището по пътя за Рилския манастир

В началото на следващата седмица започват укрепителните дейности на срутището по пътя за Рилския манастир. Това заяви след инспекция на трасето министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.   Стойността на проекта ще бъде близо пет милиона лева. Очакванията са работата да приключи до края на лятото. „ Срутището е сериозно и..

публикувано на 03.06.20 в 14:49

ФК „Пирин“ – с ново пресаташе

Щафетата е предадена! Ново“орле“ долетя  във ФК „Пирин“ /Благоевград/. Йордан Грозданов е новото пресаташе  на клуба, като сменя на този пост Вили Елезов. Вили Елезов 13 години гради медийния облик на „Пирин“, но сега трябва да се съсредоточи върху ролята си на административен директор. Йордан Грозданов  е дългогодишен  футболен  коментатор и..

публикувано на 03.06.20 в 14:12

Възобновява се строителството на язовир „Раянци” край Земен

Общинският съвет в Перник прие декларация, с която настоява да бъде възобновено строителството на язовир „Раянци” край Земен. Язовирът е проектиран през 80-те години на миналия век като основен източник  водоизточник за задоволяване нуждите на питейно-промишленото водоснабдяване на Перник, Радомир, Земен, Брезник и още 30 населени места в областта...

публикувано на 03.06.20 в 12:45