Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българка – лауреат на още една от трите най-големи награди за поезия на Франция

   Аксиния Михайлова бе удостоена с френската Национална награда за поезия "Макс Жакоб". Освен нея, тази година носител на почетната награда за поезия, писана на френски език от френски или чуждестранен автор, са Микаел Отшам, директор на френския културен институт в Атина, за книгата „Le Vol des oiseaux filles“. За преводна стихосбирка наградата взима германецът Ян Вагнер за „Les Variations de la citerne“, преведена на френски от Жулиен Лапейр дьо Кабан и Александр Пато.

   През 2014-а, с книгата си „Ciel à perdre“ ("Небе за изгубване"), Аксиния Михайлова стана първата българка, спечелила наградата „Аполинер“, често наричана „Гонкур за поезия“. С наградата "Макс Жакоб" е удостояван и Кирил Кадийски,  за цялостен принос. Наградата на Аксиния Михайлова идва в юбилейното, 70-о връчване на "Макс Жакоб". Учредена през 1951 г., тя се дава, съгласно завещанието на Макс Жакоб, "за да се прославят творби, в които няма нищо скалъпено, никакви превземки, творби, изразяващи искрени неща, с ясна мисъл, написани с уверена ръка и възвисяващи човека. Няма място за никакъв глицерин, разните му там глицинии, гланцове, сладникавости, сапунени мехури и словесни еквилибристики". 


   Валентин Дишев разговаря с Аксиния Михайлова:

   Получаваш наградата "Макс Жакоб", една изключително значима и далеч отвъд пределите на Франция награда, като френски автор, като – вече – значим, различим, голям френски поет...

   А.М. – Както казват "Голям, голям, колко да е голям?". Хубавото в цялата история е, че след публикуването на Le baiser du temps ("Целувката на времето", Галимар, юни 2019 г.)  получих много покани за приятелства от френски колеги поети, на които аз не съм се осмелявала да изпратя някакви покани и да се свържа с тях, и повечето не бяха чели първата книга. Дори и колегата писател и журналист, който публикува една прекрасна статия, две седмици след излизането на книгата в края на юни миналата година, в един белгийски  вестник, ми написа "Поздравления за книгата, прекрасна е" и аз попитах "За коя книга говориш?" – мислех че говори за "Небе за изгубване", а той отговори "Не съм чел "Небе за изгубване". Т.е. с тази награда, а и изобщо с втората книга, някакви хора започнаха да търсят и двете. Но трябва да си даваме сметка, че Франция не е България, защото се разпространяват книги и на белгийски, и на швейцарски, романските автори, на пишещи в Люксембург, и морето е стократно по-голямо отколкото е българското".

   На въпрос за книгата и двигателя, идеята, движила нейното написване, Аксиния Михайлова отговори: "Ами книгата не е голяма като брой стихотворения – около 40, част от тях са публикувани в предишни мои книги на български. Аз не съм от авторите, които пишат концептуални книги, разбирано като предпоставена тема, по която аз да работя и да пиша, обговаряйки тази тема. Така че това са стихотворения, които са писани през времето, но така или иначе всеки един поет има проблеми, теми, които го занимават, в които се търси, които го бодат отвътре и инстинктивно те излизат в поезията. 

   От такава гледна точка това е една цялостна книга, която – смея да мисля – е като книгите, които са излизали на български език. Структурирах си я така, както си структурирам и книгите в България. "Целувката на времето" е заглавие, което е подсказано от стихотворение от самата книга и не е публикувано на български. Повече от половината от стихотворенията в тази книга не са публикувани на български и не знам дали ще го направя. Книгата е в три части – "Удавени сенки" е първата, "Плачът на жените" е втората част, а третата е "Ръженът на гласните". Изговарят различни теми – смъртта, раздялата, любовта, трансформацията на самотата, желанието животът да продължи, да се помириш със себе си... 

   Поезията – това е човекът."


  (още от разговора с Аксиния Михайлова очаквайте в петъчното издание на "Ефир за приятели")

Вижте още
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: България не се държи отговорно като съпредседател на Берлинския процес

   Коментарът на Андрей Врабчев бе направен днес, в разговор за развитието на политическите процеси в Република Северна Македония след приемането на страната в НАТО (страната е пълноправен член на организацията от утре, 30 март) и нейната европейска перспектива. Той посочи, че твърдото придържане към Рамковата позиция за Северна Македония, препотвърдено..

публикувано на 29.03.20 в 21:44

Здрави у дома със съветите на д-р Благой Калпачки

"Mоля, скъпи съграждани – спазвайте самоизолация, това е единственият начин да забавим мащабите на пандемията и да дадем ценно време на специалистите да оказват медицинска помощ на нуждаещите се, както и да работят по откриването на лекарство, ваксини, методи за превенции, диагностики.  Вирусът издържа нехарактерно дълго на външна среда (до дни),..

обновено на 29.03.20 в 14:37

Мирослав Живков: Първенството трябва да спре

  Старши треньорът на волeйболния „Пирин“ (Разлог) Мирослав Живков потвърди официалната позиция на ръководството на клуба: първенството в мъжката волейболна Суперлига трябва да приключи, да не се играят плейофи, като се зачете класирането от  незавършилия редовен  сезон. Живков мотивира убедително решението с епидемията от коронавирус, прекъсналите..

публикувано на 29.03.20 в 14:03

Симана Марковска: Да обръщаме повече внимание на хубавите неща в живота и да не губим чувството си за хумор

Симана Марковска работи повече от 20 години като експерт по устойчив туризъм и всяка от тези години определя като голямо забавление, защото самата обожава да пътува. И в момента не спира да работи, непрекъснато актуализира своя блог за пътешествия „Manya the Tourist“, като предлага прекрасни разкази и много снимки.  „ Когато не можем да..

публикувано на 29.03.20 в 13:55

Доц. Елена Ставрова: Бързите кредити и покупките на изплащане са високорискови в този момент

Доц. Елена Ставрова е ръководител на катедрата по финанси в Стопанския  факултет на Югозападния университет „Н. Рилски“ в Благоевград. В интервю за Радио Благоевград тя подчерта, че  здравната криза  поставя  на изпитание и личните бюджети на хората, най-малкото заради по-голямото пазаруване, но и заради затварянето на доста бизнеси и проблеми с..

публикувано на 29.03.20 в 13:47

Биляна Карадакова: "Възторгът", с който целият български народ е приел "народната власт", е мит

   На 31 март, преди 2 години, в село Сенокос, община Симитли, бе открита паметна плоча на загиналите през 1948 г., в бой с милицията, четници от „Шести Пирински отряд” на горяните.  На 30 март 1948 г.  четата  на  Герасим Тодоров е обградена от тежко въоръжена милиция. След няколко часа неравно сражение, останалите живи четници се самоубиват.  Водачът..

публикувано на 29.03.20 в 13:24

Съвети: Как да говорим с децата за Covid-19

Коронавирусът е темата на годината, а от нея се вълнуват дори и децата.  "Нормално е да се почувствате разтревожени от всичко, което чувате за заболяването коронавирус (COVID-19) в момента. Разбираемо е, ако и децата ви също се чувстват тревожни. На децата може да им е трудно да разберат какво виждат онлайн или по телевизията – или чуват от..

публикувано на 29.03.20 в 11:13