Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как да избираме дезинфектантите за ръце

Като цяло, само 3, от изследваните 21 търговски марки дезинфектанти за ръце, съответстват напълно на изискванията на Световната здравна организация за концентрация на алкохол – сочи проучването на Асоциация „Активни потребители, по отношение качеството и безопасността на продаваните дезинфектанти за ръце. Използването им в ежедневието, явно ще продължи още дълго време, затова е важно да знаем, как да ги избираме.

„При изследването констатирахме доста неточности като например, при един продукт нямаше производител, което е абсолютно недопустимо. Имаше и още няколко продукта, при които нямаше предупреждения за опасност, защото тези продукти са силно запалими“ – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

По думите му, по-големият проблем при етикетирането на тези продукти, е липсата на изписано разрешение за производството на дезинфектанти.

„Това е така, защото някой производители коректно са ги регистрирали като „биопсидни продукти“ и затова са длъжни да изписват номера на това разрешение. Други, са се опитали да минат по „резервната пътека“, като са ги регистрирали като „козметични продукти“, а разликата между двата вида е огромна“ – уточни Богомил Николов.

Той очаква Министерството на здравеопазването да не допуска на пазара такива продукти, които не са регистрирани като „биопсидни“ и най-малкото, етикетите им да не навяват информация за обезвреждане на паразити и вируси. Около 4 - 5 продукта, от изследваните 21, са били коректно регистрирани, около десетина са били некоректно регистрираните по този показател.

По отношение на цените, също са открити несъответствия. Богомил Николов посъветва потребителите да съобразят цената на опаковката с грамажа, защото се получават големи аномалии.

„Един литър излиза от 15 до 250 лева, което е огромна разлика, затова хората трябва да поглеждат и грамажа, защото, понякога чисто визуално, две опаковки може да ви изглеждат абсолютно еднакви, обаче едната може да съдържа 100 милилитра, а другата 50. И, ако и двете струват, например 3 лева, то излиза, че едната е два пъти по-скъпа от другата“ – коментира още Богомил Николов.

При всичките 21 търговски марки, посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите.Съгласно изискванията на Световната здравна организация и Европейския съюз, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата, се установява концентрация на алкохола от 70%.

Богомил Николов обърна внимание и на използването на ръкавици, вместо дезинфектанти и обясни, че ръкавиците трябва да се използват най-вече от хора, които са на първа линия за предпазване на ръцете от използваните препарати.

 „По-ефективни са  течните дезинфектанти за ръце, отколкото геловете. Миенето на ръцете със сапун е за предпочитане пред използването на препарати за дезинфекция, защото при миенето на ръцете се отстраняват механичните замърсители, а дезинфектантите могат само да убиват вирусите и микробите, но не и да отстраняват мръсотията. Добър вариант е и сами да си направим дезинфектант за ръце. Рецептите са разпространени в интернет“ – обясни още Богомил Николов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:Вижте още
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта. Новост, която предлагат за..

публикувано на 02.06.20 в 15:33

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51
Д-р Вселка Мончева

Само 2 случая с covid-19 за седмица в област Благоевград

„За изминалата седмица има само 2 нови случая с covid -19. До момента потвърдени с инфекцията са 144, под домашна карантина са 122 лица, от тях излекувани са 59. Хоспитализираните в инфекциозните отделения на болниците в Благоевградска област са 11 - 9 от тях са в Гоцеделчевската болница, почти всички са пред изписване. На интензивно лечение..

публикувано на 02.06.20 в 12:54

Безплатни почивки за семейства, чиито деца не са виждали морето

За четвърта поредна година фондация „Ако си дал“ осигурява почивки за семейства, чиито деца никога не са виждали морето, поради финансови затруднения.  "Всяка година изпращаме по 30 семейства на море в Поморие, където имаме база, като им осигуряваме абсолютно всичко – от транспорт, 5 нощувки и храна, до плажни принадлежности и козметика. Идеята на..

публикувано на 02.06.20 в 11:52

Радио Благоевград с призив: Да помогнем за възстановяване на изгорелите къщи в Бобошево!

След пожара в Бобошево жители на общината веднага потърсиха начин да помогнат на семействата, чийто къщи пострадаха. На практика изгоряла е къщата на семейство Граховски, докато съседните две къщи имат по-малки поражения.  Радио Благоевград също се присъединява към апела на жителите на Бобошево да протегнем ръка на потърпевшите. Нека всички се..

публикувано на 02.06.20 в 10:04

Разказът на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ се падна на матурата за зрелостниците

    Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин – тема 18 писаха 2338 зрелостниците от област Благоевград на матурата по български език и литература, съобщи началникът на РУО Ивайло Златанов. Заявилите желание да се явят на държавния зрелостен изпит са били 2492-ма ученици, като от тях 79 са недопуснатите заради неуспешно..

публикувано на 01.06.20 в 15:05

„Зелено кученце“ е талисман на децата на Благоевград

Децата на Благоевград вече имат свой талисман. Това е кученцето Рошко, изработено от зелена растителност и представляващо топиарна фигура, единствената засега в Югозападна България. Арт-инсталацията е експонирана в пространството пред Регионалната библиотека в Благоевград, като идеята е, всяка година, там да бъде поставяна по една подобна фигура,..

публикувано на 01.06.20 в 14:25