Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да избираме дезинфектантите за ръце

Като цяло, само 3, от изследваните 21 търговски марки дезинфектанти за ръце, съответстват напълно на изискванията на Световната здравна организация за концентрация на алкохол – сочи проучването на Асоциация „Активни потребители, по отношение качеството и безопасността на продаваните дезинфектанти за ръце. Използването им в ежедневието, явно ще продължи още дълго време, затова е важно да знаем, как да ги избираме.

„При изследването констатирахме доста неточности като например, при един продукт нямаше производител, което е абсолютно недопустимо. Имаше и още няколко продукта, при които нямаше предупреждения за опасност, защото тези продукти са силно запалими“ – коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“.

По думите му, по-големият проблем при етикетирането на тези продукти, е липсата на изписано разрешение за производството на дезинфектанти.

„Това е така, защото някой производители коректно са ги регистрирали като „биопсидни продукти“ и затова са длъжни да изписват номера на това разрешение. Други, са се опитали да минат по „резервната пътека“, като са ги регистрирали като „козметични продукти“, а разликата между двата вида е огромна“ – уточни Богомил Николов.

Той очаква Министерството на здравеопазването да не допуска на пазара такива продукти, които не са регистрирани като „биопсидни“ и най-малкото, етикетите им да не навяват информация за обезвреждане на паразити и вируси. Около 4 - 5 продукта, от изследваните 21, са били коректно регистрирани, около десетина са били некоректно регистрираните по този показател.

По отношение на цените, също са открити несъответствия. Богомил Николов посъветва потребителите да съобразят цената на опаковката с грамажа, защото се получават големи аномалии.

„Един литър излиза от 15 до 250 лева, което е огромна разлика, затова хората трябва да поглеждат и грамажа, защото, понякога чисто визуално, две опаковки може да ви изглеждат абсолютно еднакви, обаче едната може да съдържа 100 милилитра, а другата 50. И, ако и двете струват, например 3 лева, то излиза, че едната е два пъти по-скъпа от другата“ – коментира още Богомил Николов.

При всичките 21 търговски марки, посредством хроматография е определена концентрацията на алкохолите.Съгласно изискванията на Световната здравна организация и Европейския съюз, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да има 70 тегловни или 80 обемни процента етилов или пропилов/изопропилов алкохол. Това не е изпълнено при мнозинството от продуктите на нашия пазар. Само при 3 от 21 препарата, се установява концентрация на алкохола от 70%.

Богомил Николов обърна внимание и на използването на ръкавици, вместо дезинфектанти и обясни, че ръкавиците трябва да се използват най-вече от хора, които са на първа линия за предпазване на ръцете от използваните препарати.

 „По-ефективни са  течните дезинфектанти за ръце, отколкото геловете. Миенето на ръцете със сапун е за предпочитане пред използването на препарати за дезинфекция, защото при миенето на ръцете се отстраняват механичните замърсители, а дезинфектантите могат само да убиват вирусите и микробите, но не и да отстраняват мръсотията. Добър вариант е и сами да си направим дезинфектант за ръце. Рецептите са разпространени в интернет“ – обясни още Богомил Николов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25