Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокопани са 850 метра от тунел „Железница“, който е част от АМ „Струма“

Няма опасност  от загуба на средствата , предвидени за строителството  на автомагистрала „Струма“ в участъка на Кресненското дефиле. Ако допълнителните дейности, свързани с опазването на природата се забавят,  България ще внесе искането за финансиране с новата апликационна форма в следващия програмен период. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която провери строителните дейности на новия тунел „Железница“.

850 метра от тунела вече са прокопани, като едновременно се извършват и първична облицовка и анкериране. Изграждането на съоръжението ще завърши предсрочно, като прогнозите са за пролетта на идната година, каза Аврамова, която заедно с председателя на АПИ Георги Терзийски провери строителните работи на обекта:

„По уверение на изпълнителите тунелът може да бъде прокопан и с готова първична облицовка, пролетта на 2021 г.“, каза тя.

Няма проблем с разплащанията към фирмите изграждащи големите пътни проекти, увери шефът на АПИ Георги Терзийски, като отчете и социалния ефект от запазването на хиляди работни места:

„От началото на извънредното положение до момента агенцията е разплатила над 162 милиона“.

Няма да има промяна на трасето на автомагистрала „ Струма“ в Кресненското дефиле. Ако се забавят процедурите по допълнителните мерки за опазване на природата, апликационната форма с коригирания проект ще бъде пренасочена за следващия програмен период, а средствата, предвидени за участъка в дефилето ще се използват за други обекти, заяви министър Аврамова.

„Тази отсечка може да бъде изпълнена или с европейски средства от новия програмен период, или с държавни средства, това е сигурно, че тази отсечка ще бъде изпълнена“, каза тя.

Дотогава в Кресненското дефиле ще се изпълняват мерките по ограничаване въздействието на трафика върху защитената зона.

Вижте още

Ретро изложба за децата подреждат в музея в Разлог

По случай 1 юни – Международен ден на детето, Историческият музей в Разлог ще подреди днес витрина с детски играчки от миналото. "През целия ден ще раздаваме и балони за всички наши малки посетители при строго спазване на противоепидемичните мерки", съобщи директорът на музея Христина Манова.  В профила на музея в социалните мрежи г-жа Манова публикува..

публикувано на 01.06.20 в 10:55
д-р инж.Василиса Павлова

Отговор на д-р инж. Василиса Павлова след поисканата оставка от Иван Кацарски и Бранимир Митов

Във връзка с изказванията на Иван Кацарски и Бранимир Митов, които на редовната сесия на Общински съвет – Благоевград на 29 май поискаха оставката на земестник-кмета по култура д-р инж.Василиса Павлова, тя изпрати до медиите своята позиция, която публикуваме дословно: На първо място, искам да изясня, че съм назначена  на длъжността заместник-кмет..

публикувано на 01.06.20 в 10:55

Отвориха детските градини в Разлог

Днес бе възобновен приемът на деца в детските градини в Разлог. Създадена е стриктна организация и спазване на съответните мерки. Приемащите децата медицински персонал в яслените групи и учители в детските градини бяха с предпазни шлемове и ръкавици.  40 % от 730 деца , по предварителна заявка на родителите днес постъпиха в детските заведения...

публикувано на 01.06.20 в 09:55

Кампания "По-чисто, по-светло, повече заедно" стартира в Перник

Кампания под наслов "По-чисто, по-светло, повече заедно" стартира в Перник. В основата на инициативата са активни граждани и фирми, а Община Перник ще оказва съдействие и подкрепа. Инициаторите, сред които е и актрисата Яна Маринова, обявяват конкурс за почистване и облагородяване на междублоковите пространства. Съревнованието ще продължи до 30..

публикувано на 01.06.20 в 09:21

По тема номер 18 пишат 48 582 зрелостници на матурата по БЕЛ

По тема номер 18 ще пишат интерпретативно съчинение или есе днес 48 582 зрелостници, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. 2 500 са зрелостниците в област Благоевград, които се явяват на матурата днес. Изпитният вариант беше генериран тази сутрин в Министерството на..

публикувано на 01.06.20 в 09:15

Само 6 нови случая на Covid-19 за денонощие

През последното денонощие няма новозаразени с коронавирусна инфекция деца до 18 г.  Няма и новорегистрирани случаи сред медицинския персонал.  Няма и човек в България, починал от Covid-19.  Това съобщи главният държавен здарвен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.  Установени са..

публикувано на 01.06.20 в 08:40

Специална прожекция за децата в Перник ще предложи автокиното

Песни, танци, игри с клоуни, подаръции още много изненади очакват най-малките жители на Перник през днешния ден. Празникът, посветен на Международния ден на детето ще започне в 11 часа пред Двореца на културата. Заради противоепидемичните мерки, тази година той ще бъде по-семпъл, но забавления няма да липсват, обещават организаторите от Община Перник,..

публикувано на 01.06.20 в 08:35