Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фотоизложба "Солунската Алма матер" бе открита в Благоевград

  Изложбата, която може да бъде видяна във фоайето на Регионалния исторически музей, е посветена на 140-ата годишнина от основаването на Солунската мъжка гимназия и 100-годишнината от преместването на учебното заведение в Горна Джумая.

  "Във времето, в което Солунската гимназия пръска светлина в цяла, тогава поробена, Македония, можем да кажем, че тя е университет. Университет, защото в  класните стаи на гимназията се създава елита на тогавашното общество в Македония, а по-късно и в цяла България. Днес, освен 140-ата годишнина от основаването на тази гимназия, ние честваме и 100-годишнината от нейното идване в нашия град, което е огромна чест и привилегия", каза при откриването на изложбата изпълняващият длъжността директор на Регионалния исторически музей в Благоевград д-р Кирил Алексиев.
 
 Марин Митов, директорът на НХГ "Св. св. Кирил и Методий", учебното заведение, което наследява и развива традициите на Солунската мъжка гимназия, подчерта при откриването: "Тази гимназия има светло минало и достойно бъдеще".

  В постерната изложба са показани снимки на учители и ученици от Солунския период в развитието на гимназията до 1913 г., както и фотографии на випуски на девическата гимназия. Сред най-ценните фотографии са тези на дейци на българското националноосвободително движение след 1878 г., които са били нейни учители или възпитаници. 

  Днес и утре Регионалният исторически музей работи от 9:30 до 18:00 часа, като входът е свободен.

Галерия

Вижте още

Проверки по опазване на горите в „ДГС Самоков”

Във връзка с публикувана информация в социалните мрежи за нарушения в горски територии в Рила, в района на „ДГС Самоков”, в периода 19-28 май служители на ЮЗДП и Регионалната дирекция по горите - София извършиха обстойна проверка на изнесените твърдения. Инспектирани са 16 подотдела, предоставени на фирми за добив на дървесина след проведени..

публикувано на 01.06.20 в 16:34

Почистиха част от коритото на река Места

Акция по почистване на битови отпадъци на река река Места, край разложкото село Елешница, се проведе на 30 май. Благодарение на усилията на местните жители, от тоновете пластмаса в района вече няма и следа. Преди броени дни, Община Разлог се зае с изчистването на коритото на реката. Този път, Община Разлог изпрати техника на база предписанията от..

публикувано на 01.06.20 в 16:14

10 торти за децата на Радомир

Община Радомир изненада приятно децата от трите детски градини в града, подарявайки им 10 торти. Инициативата е съвместна с Общинския детски комплекс по случай Международния ден на детето – 1 юни, съобщиха от общинския пресцентър.  Проявата цели са създаде празнична атмосфера за най-малките граждани в условията на извънредна епидемиологична обстановка.

публикувано на 01.06.20 в 14:55

741 дванайсетокласници се явиха на днешната матура по БЕЛ в област Перник

741 дванайсетокласници се явиха на днешната матура по БЕЛ в област Перник. Нямаше недопуснати ученици по здравословни причини, няма и анулирани работи, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Ваня Коконова. 10 от подалите общо заявления 764 ученици не са допуснати до матура, поради това че не са приключили успешно 12 клас, а от..

публикувано на 01.06.20 в 14:45

От днес полиция следи за нарушения по време на черешовата кампания в Кюстендилско

Няма констатирани нарушения в първия ден от официално започналата черешова кампания в Кюстендилско, съобщиха от полицията. От днес в охраната на черешовите масиви в региона участват служители на полицията.  Все още няма изградени пунктове за череши, очакваме това да се случи в следващите няколко дни. Няма и активно започнал черешобер, казаха още от..

публикувано на 01.06.20 в 14:20

Порталът за достъп до електронните съдебни дела набира популярност в Кюстендилски съдебен окръг

Над 125 са подадените заявления за регистрация на профил или за достъп до електронно дело в съдилищата от Кюстендилски съдебен окръг, съобщиха от съда. Окръжният съд в Кюстендил и районните съдилища в Кюстендил и Дупница са сред свързаните с портала съдилища в страната.  " Резултатите показват, че електронното правосъдие работи и набира популярност...

публикувано на 01.06.20 в 12:30

1 юни – Международен ден на детето

Изключително богата и пъстра е програмата, организирана в Благоевград по повод 1 юни – Международен ден на детето. Най-слънчевият и усмихнат празник започнa в 10 часа с концерт на плoщад „Македония“. На сцената децата видяха любимите си образи и герои от приказки и филмчета. Имаха възможността да потанцуват и пеят с Принцеса Елза, Калинката,..

публикувано на 01.06.20 в 11:59