Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гл. ас. д-р М. Баймакова: С разум, вяра и търпение ще преодолеем covid-19

4
Д-р Магдалена Баймакова

     „В глобален мащаб вирусът covid-19 циркулира, пандемията е налице. Имаме инфекция, заболели, имаме проблем, с който до тук сравнително добре се справяме. Самият факт, че инфектираните лица все още ги има и не са малко - означава, че трябва да се подобрят още насоки в направлението за профилактика и борба. Мерките до известна степен ограничаваха контактите между хората и посещението на обществените заведения, но след отхлабването им случаите на инфектирани зачестяват. Някои от тях са клъстерни в  отделни огнища, които сега се заформят в определени колективи, други са спорадични, но факт е, че ги има. Т.е. трябва максимално да се ограничат, да се предприемат навременни мерки. Трябва да сме изключително дисциплинирани и независимо от това какви са препоръките, всеки трябва да бъде отговорен за себе си“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ на Радио Благоевград-БНР -  гл. ас. д-р Баймакова от Катедра „Инфекциозни болести“ във Военномедицинска академия – София.

  Д-р Баймакова е от екипа на първа линия в най-голямата болница в България и всеки ден се изправя пред предизвикателството да разучава новия вирус. Тя е една от най-изявените учени в страната ни и от 10 години е посветена именно да това – да изучава непознати за България вируси. Един от лекарите, който заедно със своите колеги месеци наред - с ум, сърце и знания се грижат за болните с covid-19 пациенти във ВМА. Тя беше част от българската делегация от Военномедицинска академия, която посети Университетската болница „Сан Матео“ в Павия, близо до Милано. „България взе най-адекватните мерки, за което бяхме похвалени в Италия, именно тези мерки на Националния оперативен щаб изключително много опазиха населението ни. Видяхме изключително отношениеот колегите, желание да съдействат, готовност за колаборация. Организацията на работа се припокрива с нашата.

  Битката между хората и медицината винаги е едно предизвикателство за всеки лекар – това, за което той е учил и се стремял да даде максимума от себе си Още повече, когато говорим за инфекциозни заболявания. Трудно е, интересно е и въпреки развитието на медицината и технологиите, не винаги нещата се случват както ние искаме. В случая говорим за абсолютно нов вирус и ни трябва повече време, за да се допълнят някои елементи от пъзела. Този толкова миниатюрен и незабележим с просто око вирус е и достатъчно ловък, за да може да ни избяга в някои елементи. В това е чара на инфекциозните заболявания, аз го приемам и от тази гледна точка. За мен е изключително вълнуващо всичко това, което се случва и да видим как ще успеем да го преодолеем.

  Защо хора, които живеят в едно семейство и общност – едни се разболяват, други не? Има ли отговор науката за това, налице ли е генетична предразположеност?

  „Наистина смятаме, че генетиката има определена роля и тепърва ще започне да се работи в това направление, защото ние го виждаме от нашите пациенти в семейството – едни се заразяват, други не. Клиничната форма протича по различен начин. Това е предвидено и ще се работи в тази посока в месеците напред. Със сигурност има такава зависимост, друго обяснение нямаме.“

  Продължава да дава добър резултат лечението на тежко болни пациенти с covid-19 с помощта на кръвна плазма от пациенти с доказано изградени антитела.„Това, което сме видели при нашите пациенти на този етап е с добри резултати, затова и възлагаме надежди и активно работим в това направление“.

По повод изказани в социалните мрежи мнения, че епидемията е измислена, д-р Баймакова заяви:  „С някой, който не вярва, че има такъв вирус и се изказва некомпетентно в област, която не е в неговите правомощия, аз се отказвам да споря, защото това е загубена битка. Видяла съм болни и зная какво е. Който има уши и разум – ще разбере. Убедена съм, че с навременните действия на Националния оперативен щаб  се спасихме от нещо по-тежко“.

  Д-р Баймакова препоръча да се спазват противоепидемичните мерки. „Личното поведение, хигиена, дезинфекция в дома и на работното място, да пазим близките си. С разум, вяра и търпение ще преодолеем всичко.“

 Разговора на Лалка Радкова с д-р Магдалена Баймакова можете да чуете в звуковия файл – > 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

След последната сесия на ЕП: време за равносметка

През седмицата се проведе последната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург. Какво успя да свърши и за какво не стигна време? Какви ще бъдат предизвикателствата, на които следващият състав на ЕП ще трябва да отговори. В предаването “Събития и личности” разговаряхме с трима български евродепутати. За енергетиката, индустрията и..

публикувано на 26.04.24 в 11:25

Елена Панайотова представя книгата „Приложен театър”

Елена Панайотова представи своята книга „Приложен театър” в Регионалната библиотека на Благоевград. Тя е доктор по театрално изкуство в Нов български университет. Специализирала е европейска култура в Университета в Амстердам и театрална антропология в театър „Один” в Дания. Дългогодишен преподавател е по театрално изкуство в Академията за изкуства..

публикувано на 24.04.24 в 18:37

„Великден във всеки дом” – благотворителна инициатива в Дупница

 „Великден във всеки дом” - т ова е новата кампания на сдружение  „Близо до теб“ за даряване на пакетирани козунаци на самотно живеещи пенсионери в селата от община Дупница. Екипът на сдружението благодари за подкрепата на хората с добри сърца в грижата за хора в нужда. В благотворителната инициатива апелът е да се дарят козунаци, които ще..

публикувано на 24.04.24 в 13:56
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българинът потребява повече и успява да инвестира

По данни от Наблюдението на домакинските бюджети през 2023 г. на НСИ, годишният общ доход средно на лице от домакинство е 10 846 лв. и нараства с 20.4% спрямо 2022 година. За последните десет години (2014 - 2023 г.) - се увеличава 2.3 пъти.  Годишните разходи са 10 044 лв. средно на лице, което е с 19.7% повече в сравнение с 2022 година. За периода..

публикувано на 24.04.24 в 10:19

WWF ще пусне в Дунав 1,6 милиона есетри

Европейската комисия призова държавите-членки да увеличат усилията си за справяне с бракониерството и незаконния трафик, за да опазят малкото останали есетрови риби на континента. Въпреки че са надживели динозаврите, днес те са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са..

публикувано на 23.04.24 в 13:22

Доброволци от Гоце Делчев с отличие за каузата за чиста околна среда

На официална церемония на 18 април бяха обявени победителите в годишните награди на организацията  „ Time Heroes “. Призове получиха хората и организациите с изключителен принос за развитието на доброволческата култура в България през 2023 г. С награда „Героите“ беше отличена и организацията „Green and clean“ от Гоце Делчев с основател Георги..

публикувано на 23.04.24 в 10:55

Веселин Христов: Възстановяваме диалога в БСП-Благоевград

Помирението в БСП-Благоевград е въпрос, който вълнува не само нашите членове, но и всички граждани на общината. Всички очакват БСП да бъде силна партия и считам, че това е възможно. Помирението вече е факт. Това заяви в предаването „Събития и личности“ на Радио Благоевград Веселин Христов, председател на общинската структура на БСП в областния..

публикувано на 22.04.24 в 12:25