Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Европейската младежка награда "Карл Велики"

От 2008 г. насам Европейският парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ на Аахен ежегодно отправят покана към младежите от всички държави–членки на ЕС, да представят проекти, ръководени от млади хора и насочени към младите хора, които показват активно участие в развитието на Европа.

"Ако сте на възраст между 16 и 30 години и работите по проект с европейско измерение, младежката награда „Карл Велики“ е шанс да развиете инициативата си.” – това каза Биляна Църноречка, пресаташе в бюрото на ЕП в България, и уточни: “Проектите могат да бъдат представяни индивидуално, или за предпочитане – групово. Допускат се кандидатури на всички официални езици на Европейския съюз. Подадените за конкурса проекти трябва вече да са започнали и да са приключили между 1 януари 2020 година и 31 януари 2021 година, или все още да са в ход.“

Проектите следва да насърчават разбирателството в Европа и в света; да подпомагат изграждането на общо усещане за европейска идентичност и интеграция; да предоставят образец за подражание за младежите, които живеят в Европа и да предлагат практически примери за съвместното съжителство на европейците като една общност. Те могат да се съсредоточават върху организирането на различни младежки прояви, младежки обмен или интернет проекти с европейско измерение.

Предимство ще имат тези, които са изготвени съвместно от млади хора от няколко държави-членки. Специално внимание ще бъде обърнато на проекти, които се изпълняват на доброволни начала.

Подборът на победител за присъждането на Европейската младежка награда „Карл Велики“ ще бъде извършен на два етапа:

Първи етап: национални журита, съставени от най-малко двама членове на Европейския парламент и един представител на младежка организация, ще изберат един победител на национално равнище от всяка една от 28-те държави членки до 16 март 2021 година.

Втори етап: европейското жури, съставено от трима членове на Европейския парламент, от председателя на Европейския парламент и от четирима представители от Фондацията за международната награда „Карл Велики“ в Аахен, ще извършат подбор на победителя от подадените 27 проекта от националните журита до края на април 2021 г.

Наградата за най-добър проект е 7500 евро, втората награда е 5000 евро, а третата – 2500 евро.

Ако здравната ситуация позволява, наградите на победителите ще се връчат на церемония в Аахен през май 2021 г., на която ще бъдат поканени представители на всички проекти, избрани на национално ниво.

Крайният срок за кандидатстване е 22 февруари 2021 година, като подборът на националните проекти трябва да стане до 16 март 2021 година. Предвижда се церемонията по награждаването в Аахен да се проведе на 11 май 2021 година.

Формулярите за кандидатстване трябва да се попълнят онлайн на уебсайта на Eвропейската младежка награда „Карл Велики“ (www.charlemagneyouthprize.eu).

Развитието на кампанията може да се следи и в социалните мрежи.

Репортаж на Райна Ванчева можете да чуете в звуковия файл – > 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47