Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коста Каракашян, режисьор, хореограф и писател: Младите трябва да се завръщат в България

Коста Каракашян е режисьор, хореограф и писател. Бакалавър по специалност “Танц” в Колумбийския университет в Ню Йорк. Коста е работил в страни като Канада, Германия, Норвегия, Виетнам, Япония и САЩ. Учи магистратура по човешки права във Венеция, чрез която се надява да обедини творческите и социалните си проекти. Въпреки успеха, който жъне в чужбина,  младият мъж се завръща в България.

„Още от малък имах интерес към света, към танците, да пътувам и да стигна по-големи и по-големи сцени. И от малък имах желанието да почерпя опит и след това да го върна в България, и затова се насочих първо към Ню Йорк, а после малко по-близо – към Венеция. Според мен няма как да се решат проблемите в страната, ако ние самите не върнем някакъв опит. Винаги съм знаел, че един ден ще се върна и ще действам активно в България.“.

В Ню Йорк Коста научава много. Среща се с хора от всякакви страни и професии. Това, което е важно младите хора да правят, според Коста Каракашян,  е да създават контакти и да знаят как да ги използват.

„Човек никога не знае от кой негов контакт ще дойде нещо много положително или специална работна възможност. Хората и тяхната енергия могат да ни зареждат с години напред."

Коста Каракашян е един от стипендиантите на фонд „Иди, учи се и се върни“ на Сдружение „Тук-Там“.

„Това бе невероятна възможност за мен. След 4 години в Ню Йорк имах нужда да стигна до Европа и да разширя хоризонта на изкуството.“.

Както повечето млади хора и Коста е космополитен. Желанието му да обикаля света е голямо, но винаги го тегли родната му държава – България. 

Цялото интервю с Коста Каракашян чуйте в звуковия файл ->




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Държавите в ЕС харчат милиарди за дейности, вредящи на природата

Нов доклад на WWF разкрива, че държавите-членки насочват между 34 и 48 милиарда евро европейски субсидии годишно за дейности, които вредят на природата. Макар че тези вредни субсидии обхващат всички основни сектори на икономиката, основната част от тях произхожда от селското стопанство. Според ново изследване до 60% от..

публикувано на 16.05.24 в 10:45

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си

Електроцентралите в Югозападна България продължават работата си. Това каза в интервю за Радио Благоевград  Марио Нинов, председател на Националния стачен комитет на КТ „Подкрепа“. Информацията идва на фона на новините, че в ТЕЦ „Марица Изток 3“ са започнали съкращения на специалисти. 80 души в края на миналата седмица са получили своите..

публикувано на 15.05.24 в 12:47

Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ с наградата „Св.Иван Рилски“

Наградата „Свети Иван Рилски“ се връчва ежегодно от Министерството на науката и образованието  на директори на училища  за високи постижения и принос в развитието на образователното дело.По традиция церемонията по награждаване е в Рилския манастир  в Деня на светите равноапостолни Кирил и Методий  – 11 май.  През тази година голямата награда..

публикувано на 15.05.24 в 09:36

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44