Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойка Асиова представи романа си „Роден на Великден”

Читалище „Никола Вапцаров-1866” и Община Благоевград организираха в Благоевград литературна среща с писателката Бойка Асиова.

Тази вечер тя представи последния си роман „Роден на Великден” пред благоевградската публика. Този роман й донесе и голямата литературна награда „Христо Г.Данов”. Срещата във фоайето на Читалището беше вълнуваща, защото събра не само почитатели на литературното слово, но и приятели на авторката, които откриват в  книгите на Бойка Асиова свои разкази за предците си, умело вплетени в литературните сюжети.

„Роден на Великден” пресъздава съдбата на едно сираче от Илинденското въстание, погалено от съдбата да срещне ирландския благородник Пиърс О,Махони, който чрез сиропаталището, което прави в София, превръща него и още много други сирачета в свои деца. Романът е написан увлекателно, с отговорност към историческата истина и с любов към героите, които вълнуват читателя. Утре Бойка Асиова ще се срещне с почитателите си в Банско.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Рестарт на строежа на ул. „Промишлена“ в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев даде рестарт на изграждането на ключовата за града ул. „Промишлена“. Това стана възможно след преработка на първоначалния проект и подписан от кмета и представители на фирмата изпълнител, и надзорната фирма Акт 11 за продължаване на строителството.  Изграждането на ул. „Промишлена“, което стартира през юли..

публикувано на 07.06.24 в 15:55

Областна администрация - Благоевград е готова за изборите 2 в 1

На предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни гражданите в област Благоевград ще гласуват за представители в Европейския парламент и за Народно събрание в 443 секции с хартиени бюлетини и с машини и в 124 секции само с бюлетини. Подвижните секции са 12. 7 са в Благоевград, по 2 в Сандански и Якоруда  и по една в Гоце Делчев, Петрич и Разлог.  Създадена..

публикувано на 07.06.24 в 14:56

Техниката у дома през първата половина на 20 век

Фотоапарати, ръчна пералня, грамофон, радиоапарати, ютии, уред за домашен сладолед, мини печка на дърва, котлони на спирт и газ и още много експонати от бита на българина в началото на миналия век са показани в изложбата „Техниката у дома през първата половина на 20 век“. Изложбата е гостуваща, тя е дело на специалистите от Националния..

публикувано на 07.06.24 в 14:50

Нов спортен директор на ПФК "Пирин"

Изпълнителният директор на ПФК "Пирин" 22 Милен Стефанов, който е основен акционер в дружеството, заедно с другия основен акционер Георги Спасов, утвърдиха плана и график за предстоящото участие на клуба във Втора лига. Както вече е известно, ПФК "Пирин" 22 АД кандидатства за лиценз за Първа лига, който е одобрен с решение на лицензионната комисия на..

публикувано на 07.06.24 в 14:44

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се предоставя..

публикувано на 07.06.24 в 13:50

Осъдиха мъж за насилие над шофьор на линейка

Районният съд в Дупница наложи административно наказание "глоба" в размер на 1 500 лв. на обвиняем, който се признава за виновен в причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице - шофьор на линейка, по хулигански подбуди. Съдът одобри споразумението, постигнато между прокуратурата и защитата, съобщиха от там. Обвиняемият, 37 г. мъж,..

публикувано на 07.06.24 в 13:08

Катастрофа в района на Железница

Движението по път I-1 Благоевград - Симитли в района на Железница е ограничено поради ПТП. Шофьорите на леки автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: общински път - Железница - кв. Струмско - пътен възел "Струмско" - път I-1 и обратно. Тежкотоварните автомобили изчакват на място.

публикувано на 07.06.24 в 11:51