Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писателката Катерина Хапсали със своите „Хора” в любимия Благоевград

7
Катрина Хапсали
Снимка: Любима Бучинска

 Катерина Хапсали е от малцината съвременни български писатели, докоснати от дарбата да достигнат до сърцата на широк кръг от читатели. Нейните два романа  „Гръцко кафе” и „Сливовиц”  бързо и с категоричен жест се превръщат в бестселъри. Но ако сте от ценителите на кратката повествователна форма и майсторски разказаната история, тя ви е подготвила следващото предизвикателство – новата си книга „Хора”, която тази вечер от 19:00 часа беше представена в Градската художествена гарерия в Благоевград.

Сборникът, излязъл от печат в края на пролетта тази година, съдържа десет разказа с ярки и запомнящи се имена (“Поп Димитри”, „Летящото килимче”, „Гръцка соната”, „Мома за женене”, „Там, под ореха”, „Такси за Париж”, „Лудата от „Дойран”, „Вечерта на Олигарха”,”Да бъдеш Олга” и „Петрушан доктор”), които по мнение на критиката смесват реално и фантазно, приказно и баладично,  а  героите им „приличат и на шарена сол – направени са от много билки, от дъждове и от страдания”.

В „Хора” Катерина Хапсали освобождава напълно фантазията си и следва вярата, че добрата литература е призвана да дава сила, да служи за утеха, надежда и вдъхновение. С впечатляващ усет за формата, авторката буквално извайва стила си – с чистота и яснота, стегнатост и психологическа дълбочина.

Книгата вече е откупена за филмиране.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“

На 10, 11 и 12 май Благоевград ще бъде домакин на „Занаят фест“. Майстори от цялата страна ще възродят българските традиции и фолклор и ще превърнат площад „Македония“ в своеобразна работилница. Очакват се демонстрации на различни занаяти, в това число: пчеларство, везбарство, тъкачество, грънчарство, дърворезба, ножарство и т.н. Най-малките..

обновено на 10.05.24 в 07:19

В Благоевград разясняват безопасните условия на труд

Конференция, посветена на безопасността и здравето при работа, ще се състои днес от 11:00 часа в сградата на Община Благоевград. Повод за конференцията е проведената в началото на месец февруари информационна кампания, по инициатива на ИА „Главна инспекция по труда“, с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, посветена на..

публикувано на 10.05.24 в 07:15

Облачно, с валежи в Южна България

Днес облачността ще бъде значителна, с валежи, главно в Южна България. Над североизточните райони ще има по-съществени разкъсвания и намаления па облачността.  Максималните температури ще бъдат между 3 и 18 градуса.

публикувано на 10.05.24 в 07:09

Бивш кадър на ГЕРБ е водач на листата на „Граждански блок” в Перник

Бивш кадър на ГЕРБ е водач на листата на „Граждански блок” в Перник. Д-р Александър Александров, който бе и депутат от ГЕРБ в 44-то Народно събрание отново атакува парламента, този път от регистрираната от бившия главен прокурор Иван Гешев коалиция.  В периода 2015-2017 година д-р Александров бе областен управител на Перник, а след това и депутат в..

публикувано на 09.05.24 в 15:58

Новият областен управител на Благоевград Георги Динев официално встъпи в длъжност

Със свое решение Министерският съвет назначи  новия областен управител на Благоевград Георги Динев. Досегашният губернатор Мария Димова предаде символично властта на Динев на церемония в областната администрация.   „Като свой и на цялата Областна администрация основен приоритет ще поставя провеждането на честни и свободни избори“ – каза..

публикувано на 09.05.24 в 15:47

С шествие отбелязаха Деня на Европа в Кюстендил

С шествие от централния площад "Велбъжд" до паметната плоча на загиналите кюстендилци във Втората световна война беше отбелязан Денят на Европа в Кюстендил. На събитието присъстваха кметът на Община Кюстендил Огнян Атанасов, областният управител Александър Пандурски, председателят на Общинския съвет, председателят на Общинския съвет на Съюза на..

публикувано на 09.05.24 в 15:18

Денят на Европа в Благоевград

Представители на местната и изпълнителната власт, хора на изкуството и образованието, както и жители на Благоевград, се включиха в официалното отбелязване на Деня на Европа. Началото на събитието бе поставено пред паметната плоча на загиналите във войните за свободата и независимостта на България, на площад „Георги Измирлиев – Македончето“...

публикувано на 09.05.24 в 14:14