Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Иван Иванов: 56 склада за дърва ще бъдат разкрити в Държавните горски стопанства

5
Снимка: Агнес Манова

17 склада за дървесина работят и в тях се продават дърва за огрев директно от Държавните горски стопанства. Това заяви в Благоевград аграрният министър д-р Иван Иванов, който днес  извърши проверка на склада за дървесина в Държавния горски разсадник в областния център. 

„Целта ни е да обезпечим както този отоплителен сезон, така и следващия. Предвидили сме отварянето на още 39 склада за дървесина на територията на цялата страна, като общият им брой ще стане 56, с тенденцията те да нарастват“, каза министър Иванов. Той обясни, че основната цел на тази социална мярка на Министерството е да се гарантира своевременната доставка на дървесина за местното население, като се избегнат спекулациите с цените на дървата за огрев.

„Това, което може да се случи е самите прекупвачи да се ориентират пазарно и да перстане тази спекула, която беше налична на пазара през последните месеци, цената на дървесината да стигне 160 лева на кубик. Това наистина вече е драстично предвид доходите на пенсионерите, за тях е недостижима цена“, коментира още  министър Иван Иванов. Той подчерта, че целта на социалната мярка е да се даде възможност на хората с ниски доходи да могат да си позволят на достъпни цени дърва за огрев. 

Земеделският министър уточни, че са разработени два варианта за закупуването на дървата – единият е да се взимат от складовете на Държавните горски стопанства, другият е да се доставят до домовете. По думите му очаква и съдействие от Националното сдружение на общините, за да се изработи механизъм за сътрудничество. При посещението на министър д-р Иван Иванов стана ясно, че ще бъдат разкрити и още  8 нови централни склада за дърва на територията на Югозападното държавно предприятие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

По няколко преписки работи прокуратурата срещу кмета на Дупница

След провеждане на разследване Районната прокуратура е събрала достатъчно доказателства и днес следобед е било повдигнато обвинение на кмета на Дупница Първан Дангов за престъпление срещу личността на временно изпълняващия длъжността началник на полицията в Дупница гл. инспектор Йордан Зарев, Това съобщи на брифинг ръководителят на Районната..

публикувано на 14.05.24 в 07:30

Облачно и дъждовно време

Днес облачността ще остане значителна, около и след обяд над Западна България - купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; на отделни места, главно в планинските райони ще са временно интензивни и значителни по количество. В източната половина на страната валежите ще са само на отделни места, предимно слаби. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 14.05.24 в 06:56

В Перник беше открита 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове

С парад на знамената на страните - участнички, днес в Перник беше открита 44-та конвенция на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/. Перник за втори път е домакин на годишното общо събрание на организацията. Шествието, в което се включиха пристигналите в Перник над 100 делегати от 20 държави, тръгна от Минната дирекция към площад..

публикувано на 13.05.24 в 19:41
Първан Дангов

Кметът на град Дупница е привлечен в качеството на обвиняем за отправени закани спрямо длъжностно лице

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се водят действия  по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 144, ал. 2, вр. ал. 1 от НК – закана с престъпление против личността на длъжностно лице.По делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на Първан Дангов, кмет на град Дупница, в..

публикувано на 13.05.24 в 19:26

Ремонтират Спешния център в Банско

Спешният център в Банско ще бъде ремонтиран и модернизиран. Това стана възможно след като Община Банско успя да се нареди между 47-те общини получили одобрение за финансиране по проект „Красива България“ в конкуренция от над 100 проектни предложения.  Стойността на проекта възлиза на 245 000 лв. с ДДС, като съгласно изискванията на програмата 54%..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

Задържаха двама младежи за агресия в Спешна помощ - Перник

Задържани са двама 18-годишни младежи, които са проявили агресия в Центъра за спешна помощ в Перник. Младежите са счупили стъкло на врата в отделението и отправяли закани към персонала. Недоволството си обяснили с бездействие от страна на медиците, които трябвало да окажат спешна помощ на техен приятел на 16 години. По случая е образувано бързо..

публикувано на 13.05.24 в 15:04

Вътрешният министър в Благоевград: Има проблем и в обучението на шофьорите

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов бе гост-лектор в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Преди срещата със студенти и преподаватели Стоянов коментира пред журналисти двете специализирани операции, започнали днес.  Първата операция е  на територията на Бургаска област по линия на предстоящите избори. Проверени са 17 търговски обекта,  образувани..

публикувано на 13.05.24 в 14:57