Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Стоянов: „За” референдум за Бачиново и „за” запазване на зелена площ в кв. Еленово

2
Снимка: Елеонора Тропанкова

„Аз съм на мнение, че трябва да се питат хората, но е много важно какви въпроси ще бъдат зададени”, каза днес на пресконференция кметът на Благоевград Илко Стоянов по повод искането за провеждане на референдум по темата за проект „Бачиново”.

„Истинският въпрос, който трябва да се зададе на благоевградчани, е дали Бачиново трябва да стане парк официално или да остане местност. В Бачиново има много частни имоти. В сегашния общ устройствен план тези имоти са предназначени за застрояване. Ако се инициира референдум и гражданите застанат зад това да стане парк, означава, че и частните имоти да станат част от парка. Те ще останат на частния собственик, който може да ги стопанисва по законов начин. Това поемане на дълг по ФЛАГ, при наличие на безвъзмездно финансиране, с едно одобрение на Общински съвет, се превръща в мостово финансиране”, каза още Стоянов и допълни, че има шанс частта, с която се финансира парк Бачиново, да се превърне в безвъзмездно финансиране. Той припомни, че проект „Бачиново” не включва само парк Бачиново, а и парк Ловен дом, ботаническата градина и зоопарка, басейна с минерална вода, „Картала”...

„Ако всичко е нормално, имаме шанс басейнът да работи следващото лято”, каза Стоянов.

На пресконференцията стана дума и за промяна, която е внесена от Илко Стоянов за общински терен в кв. Еленово, който да бъде предназначен за озеленяване. По думите му към общинския имот, до който има и частен такъв, има претенции за собственост от бащата на общинския съветник от БСП Иван Станчев – Стоян Станчев, който твърди, че общинският имот е негов. 

„Има абсолютен опит за присвояване на тази общинска собственост чрез т. нар. обстоятелствени проверки – с трима свидетели, въпреки наличието на акт за общинска собственост. Нещо повече, това лице е завело дело и в съда. Естествено, че аз съм подал сигнал в Прокуратурата”, каза градоначалникът и призова гражданите на Благоевград да присъстват на утрешното заседание на Общинския съвет, където ще се разглежда статута на общинския терен, за да не се стигне до разстрояване.

Кметът призова обществеността да не вярва на фалшиви новини в интернет пространството и че той „категорично се обявява за запазване статута на зелената площ”.

Следващата седмица кметът престои да представи и идеи за индустриалните зони, за които е направено прединвестиционно проучване.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи БНР. Заседанието на..

публикувано на 10.05.24 в 12:57

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница

15 паралелки очакват осмокласници наесен в Дупница. Те са утвърдени от РУО – Кюстендил с държавния план-прием в гимназиите за 2024-2025 учебна година. Профилираните паралелки в СЕУ “Св. Паисий Хилендарски” остават две –  английски с испански език и испански с английски език.  В ПГ “Христо Ботев” ще има 4 профилирани паралелки 8 клас – математическа,..

публикувано на 10.05.24 в 12:54

Изборът „две в едно“ може да създаде проблеми

Смяната на членове на секционни избирателни комисии и изборът „две в едно“ може да създаде проблеми на предстоящите избори според председателя на Районната избирателна комисия в Кюстендил, Венцеслав Механджийски. Според Механджийски това, че предстоящите на 9 юни избори ще бъдат „две в едно“ може да създаде проблеми в секционните комисии. „Най-много..

публикувано на 10.05.24 в 10:58

Национални филологически четения в ЮЗУ

Национални филологически четения за студенти и докторанти се проведоха в Югозападния университет „Неофит Рилски“, организирани от Филологическия факултет. Форумът, който е в чест на светите братя Кирил и Методий, привлече студенти от утвърдени български университети. Научният форум бе открит от декана на Филологическия факултет доц. д-р..

публикувано на 10.05.24 в 10:57

Празник на талантите в Кюстендил

Детският празник на талантите "Да докоснеш дъгата“ ще се проведе днес в Кюстендил. Празникът е традиционен и е организиран от Обединения детски комплекс в града и общината. Празникът е посветен на талантливите деца, които ще получат сцена за изява, за да покажат това, което ги отличава от връстниците им. Децата ще имат възможност да представят..

публикувано на 10.05.24 в 10:42

Разляха живак по улица в Перник

Живак е бил разлят снощи на улица в пернишкия квартал „Тева”. Сигналът е подаден малко преди 19.30 часа, съобщиха от полицията. Пристигналите на място полицаи са намерили раница на земята, в която е имало две пластмасови бутилки от по 1.5 литра, пълни с живак. Едната от тях била спукана, а топчетата живак – разлети на земята.  Служители на "ПБЗН" са..

публикувано на 10.05.24 в 10:07

27-мо издание на "Учител на годината"

За 27-ма поредна година Синдикатът на българските учители провежда Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание на конкурса са номинирани 70 учители и директори. От тях ще бъдат излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо..

публикувано на 10.05.24 в 09:07