Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна Балканският театрален фестивал в Благоевград

Тази вечер в Благоевград бешe открито първото издание на Балканския театрален фестивал, организиран от Драматичен театър „Никола Вапцаров”, Община Благоевград, с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Национален фонд „Култура”. В програмата на фестивала са включени 8 от най-добрите спектакъла в България, Северна Македония и Косово.

При голям интерес от публиката, Балканският театрален фестивал беше официално открит от Маргарита Мачева – директор на Благоевградския драматичен театър и Илко Стоянов, кмет на Община Благоевград. Началото бе дадено с премиерния спектакъл на Благоевградския драматичен театър „Момчето от последния чин” на Хуан Майорга. Режисьор е Тея Сугарев-Савова, сценографията е на Никол Трендафилова, с участието на младите актьори от благоевградската трупа, за които този спектакъл е премиерен на благоевградска сцена. В сюжета се преплитат социални теми, свързани с образование, морал и творчество. Целта  е да бъде привлечена младата публика и да не забравяме отговорността на всички ни за възпитанието на новото поколение. 

В паралелната онлайн стрийминг програма днес участва Любомир Колаксъзов. Идеята на тази програма е да даде възможност на млади режисьори да представят своите проекти на избрана от тях класическа пиеса и тя да намери място в програмите на различни театри в страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Галъп: 10% избирателна активност към 11 ч.

10% е избирателната активност към 11 ч. днес. Това показват данните на "Галъп интернешънъл болкан". Тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г., когато е била 10.3%. Към 9 ч. днес беше измерена 4% избирателна активност. "Галъп": 4% е избирателната активност към 9.00 часа По-голям е интересът - и медийният, и..

публикувано на 09.06.24 в 12:31

Над 8 000 души са гласували в Област Перник

8.3 процента от избирателите в област Перник са гласували за Народно събрание към 11 часа днес. До урните са отишли 8714 от гласоподавателите. Те са с над 1200 по- малко в сравнение с упражнилите вота си в първите 4 часа на изборите през април миналата година. Избирателната активност за Европейски парламент е 7.8 % и е почти същата както на предходните..

публикувано на 09.06.24 в 12:30

Изрядните членове на СИК ще получат по 25 лева допълнително възнаграждение

Изборният ден в област Благоевград е  започнал нормално, въпреки някой текущи проблеми – коментира на първата за деня пресконференция, председателят на РИК – Благоевград, Мартин Бусаров. В 4 секции сутринта не са се явили председател, секретар и двама членове, които са били  своевременно заменени с други. Друг голям проблем е масовата смяна на..

публикувано на 09.06.24 в 12:22

7,73% избирателна активност в община Дупница

7,73% е избирателната активност до 11часа в община Дупница.  За народни представители вече са гласували 3 059 души, а за евродепутати – 2 855. За сравнение, на предишните парламентарни избори до същия час активността е била 8,16%. Най-активни традиционно са избирателите в малките села. В Крайни дол правото си на вот са упражнили 37% от жителите, в..

публикувано на 09.06.24 в 11:35

4 % е избирателната активност към 9 часа

4 % е избирателната активност към 9 часа, малко по-висока спрямо предходните избори, които се проведоха на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 3,6 %,съобщи за Радио Благоевград Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1. Избирателната..

публикувано на 09.06.24 в 11:13

Изборният ден в Благоевград започна с леко напрежение

Изборният ден в Благоевград започна с леко напрежение Изборният ден в Благоевград започна с леко напрежение, защото и след 7 ч. продължиха смените на членове на Секционни избирателни комисии, практика, която се наблюдаваше още преди изборите две в едно. Въпреки това, в някой секции изборите започнаха нормално. Например, в 25 СИК във Второ основно..

публикувано на 09.06.24 в 09:58

Неявили се членове на СИК в Перник

В спокойна обстановка е започнал изборният ден в област Перник. В няколко секции  е имало единични случаи на неявили се членове на секционни комисии, но кворумът не е бил нарушен и секциите са отворили навреме, съобщи председателят на РИК Румяна Петрова. В първия час след старта на изборите  не са постъпвали сигнали за проблеми с машините, както и за..

публикувано на 09.06.24 в 09:17