Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните мрежи – предимства и недостатъци с психолога д-р Таня Илиева

Социалните мрежи са основен инструмент за комуникация за младите хора. Това каза психологът д-р Таня Илиева, гост в предаването „Приемна в ефир” на Радио Благоевград с водещ Мариана Попова.

Тя посочи, че предимствата на социалните мрежи са много. По думите й младите хора са свързани един с друг и благодарение на онлайн пространството те могат да общуват в реално време, да намират съмишленици и хора, които се вълнуват от темите, които тях ги вълнуват, да намират вдъхновители и те самите да се превърнат във вдъхновители за други млади хора. Също така младежите могат да се свържат със свои близки, приятели и съученици, с които животът ги е разделил физически от години, но интернет им позволява да стоят близо и да знаят какво се случва с другия. 

Специалистът посочи и опасностите, които крие онлайн пространството. 

„Опасностите могат да са свързани с прекалената употреба на социалните мрежи. Може да се развие зависимост от това младежите, децата, възрастните и всички, които използват да бъдат постоянно на линия и да са свързани без прекъсване с мрежата. Друга опасност е младите хора използвайки основно социалните мрежи за общуване, да загубят умения за общуване на живо и постепенно да се затворят за света и да общуват с него само през екрана. Има деца и младежи, които от пристрастяване към социалните мрежи, разговори и игри там, гледане на видеа и филми, постепенно спират да общуват с родителите си и семейството си, затварят се в стаите си и по цял ден не излизат от там. Други обръщат нощта на ден, стоят в мрежата по цяла нощ и на сутринта не могат да станат за училище или са неадекватни през целия ден” посочи д-р Таня Илиева.

Още за това съществуват ли психологически капани в интернет, как ни помага позитивната психология и кога е необходимо да потърсим специализирана помощ, може да чуете от звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42

Вихрен Георгиев: Гласувайте, за да не решава друг вместо Вас!

На 9 юни 2024 година освен депутатите в нашето Народно събрание, ще изберем и членовете на Европейския парламент. Като част от информационната кампания за европейските избори „Използвай Гласа Си“ Европейският парламент в България си партнира с платформата „People of Sofia“, като разказва историите на хора с различни професии и занимания, от..

публикувано на 27.05.24 в 09:35
Щерион Пилидов

Щерион Пилидов подарява „Последното цвете“

Композиторът и китарист Щерион Пилидов  пусна авторски сингъл със заглавие „Последното цвете“. Песента е баладична, а поводът и темата, за които е написана - дълбоки. „Тази песен е в мислите ми още от края на 2015 година, когато се случи една от най-големите терористични атаки във Франция. Тогава неизбежно звучаха думи като „разруха“..

публикувано на 26.05.24 в 14:27

Образователната платформа "Книговище" връчи годишните си награди

Образователната платформа Книговище  връчи големите си годишни награди и наградите от Априлското състезание по четене с разбиране. Призове в различни категории получиха над 1000 деца от 37 населени места.  Традиционните годишни награди на Книговище поощряват успехите и постоянството на цели класове и отделни читатели, които всеки месец..

публикувано на 26.05.24 в 13:31
Николай Кабут

Николай Кабут: Всеки ден трябва да правим добро

Николай Кабут пристигна от Германия за поредно благотворително събитие насочено към децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград. По негово предложение през месец януари тази година беше реализирана инициативата "Подари легло на дете" и така децата от Центъра вече спят на удобни и качествени легла. Този..

публикувано на 26.05.24 в 10:52

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

100 години читалищна дейност в село Огняново

С поредица от събития жителите и гостите на гърменското село Огняново ще отбележат 100 години от създаването на Народно читалище „Асен Златаров-1924“. Началото на честванията ще бъде даден през месец юли с „Първи фестивал на самодейните състави“. „С кмета на селото Иван Ижбехов решихме да организираме този двудневен фолклорен фестивал, който ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:44