Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветя за Никола Вапцаров

Със скромна церемония община Благоевград почете 114-та годишнина от рождението на поета-хуманист и антифашист Никола Вапцаров - единствения българин, носител на почетната награда на Световния съвет на мира, с която е удостоен посмъртно през 1952 година. Цветя на признателност пред барелефа на Вапцаров поднесоха представители на институции и граждани. 

Вапцаров е име, което наистина трябва да се помни, известен не само в родината си, но и в цял свят. Неговите творби са преведени на над 90 езика, припомни Силвия Домозетска от община Благоевград. Никола Вапцаров, родом от град Банско, е тясно свързан с нашия край. Не случайно много културни институции носят неговото име, подчерта Силвия Домозетска. В Благоевград неговото име носят драматичния театър и народното читалище.

Вече 31 години поетесата и общественичка от Благоевград Лена Гоцева почита с червени карамфили годишнините от смъртта и рождението на Никола Вапцаров. Тя му е посветила стихове в знак на признателонст и почит към поета. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Петър Занев и Велислав Елезов подадоха оставки 

Петър Занев и Велислав Елезов подадоха оставки  Управителят на ОФК „Пирин“ Петър Занев и клубният секретар Велислав Елезов поемат отговорността за отпадането на клуба от Ефбет лига. Утре, 28 май, клубът свиква пресконференция, която ще се проведе от 13.00 ч. на стадион "Христо Ботев". Петър Занев: „Когато се съгласих да поема управлението на клуба, поех..

публикувано на 27.05.24 в 19:41

В Благоевград представиха книгата „Мистерии в Хераклея Синтика"

Представиха  историческият трилър „Мистерии  в Хераклея Синтика" на Ирина Вагалинска в Регионалния исторически музей в Благоевград.  Действието на романа  се развива в IV век след Христа и е ситуирано в  Хераклея Синтика, като се базира на фактите от дългогодишното археологическо проучване от екипа на проф.д-р Людмил Вагалински в този античен..

публикувано на 27.05.24 в 18:22

Фолклорен фестивал в Благоевград

Благоевград ще бъде домакин на Югозападен международен фолклорен фестивал „Мир на Балканите“.  В рамките на два дни танцови състави от България, Мароко, Албания, Грузия, Сърбия, Р Северна Македония и Косово ще представят колорита и фолклорните традиции на своите държави. Фестивалът е насрочен за 31 май и 1 юни от 18.00 часа на площад „Македония“...

публикувано на 27.05.24 в 14:58

Медали за Таекундо клуб “Хоук -Банско”

На 24 и 25 май, в гр.Зворник, Босна и Херцеговина, се проведе петото издание на Международният турнир по таекуон-до ITF Grand Prix Srbski Soko 2024. В състезанието взеха участие над 400 състезатели от 11 страни. Сред тях бяха шестима спортисти от Таекундо клуб “Хоук -Банско”, които спечелиха шест медала в двете дисциплини - спаринг и форма...

публикувано на 27.05.24 в 14:24

Празник на православния дух и традиции в Кюстендил

Празник на православния дух и традиции ще се състои в Кюстендил на 28 май. Празникът е посветен на Св. Патриарх Евтимий Търновски, духовен водач и покровител на България и българския народ. Празникът ще бъде открит с тържествен архиерейски молебен. В програмата са включени театрално-музикална програма, творчески работилници и детски спортни игри,..

публикувано на 27.05.24 в 14:03

Работодатели от Кюстендилско настояват за санкции при фалшиви болнични листове

Контролът, които се упражнява от институциите върху обжалваните болнични листове, беше акцент в дискусия, организирана от Кюстендилската търговско-промишлена палата на тема "Злоупотреби с медицински документи за временна нетрудоспособност". Участие във форума взеха представители от Министерството на здравеопазването в лицето на ръководството на..

публикувано на 27.05.24 в 13:59

Ограничават движението в тунел „Мало Бучино“ на АМ „Струма“

От днес – 27 май, се ограничава движението в тръбата за София на тунел „Мало Бучино“ на автомагистрала „Струма“. Трафикът ще преминава двупосочно в тръбата за Перник. Временната организация за движение е заради ремонтни дейности на осветлението в съоръжението.   Шофьорите е необходимо да карат с повишено внимание, като следват стриктно създадената..

публикувано на 27.05.24 в 13:56