Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци с нова инициатива за възстановяване на аквапарка в Благоевград

През целия месец февруари доброволци от Благоевград активно се включваха в инициативата по разчистване на аквапарка, който от години бе оставен запустял. Всяка събота те бяха на терен, за да се отводнят басейните, пълни с тиня, да се изкърти старият и опасен покрив на съблекалните, да се боядисат чадърите, да се изхвърли целият натрупан боклук и с общи усилия и труд да бъде вдъхнат нов живот на водното съоръжение в града. 

Доброволците стартираха и нова инициатива, с която гражданите  могат да се включат във възстановяването на парка и чрез дарения. Пред мола в центъра на града, на импровизирана сергия, са изложени малки плочки от басейна, под формата на значки, които всеки желаещ може да закупи на определена от него цена, подпомагайки каузата. 

Предварителната оценка показва, че за да бъде пуснат поне големият басейн в експлоатация за това лято, ще бъдат необходими 150 000 лв, 50 000 от които е готов да даде главният инициатор на идеята за възобновяване на аквапарка Джими Хорн, а останалите се надяваме да съберем от всички граждани, коментира в ефира на Радио Благоевград архитектът Ралица Каперска. 

"Аз давам пример много често с паметника на Бузлуджа, Бузлуджа е построен изцяло с парите на народа, само че тогава всеки е давал по задължение, защото те са задължавали да си купи марка от 2 лв и така събират 18 или 19 милиона. Моята идея е, че ако хората се притесняват сега какво ще се случи с този аквапарк, защото всички имат притеснение, че правим някаква схема, ако всеки даде по 2 лв, в бъдеще никой няма да може да направи, каквото поиска с плажа, защото той ще бъде построен с парите на хората", заяви пред Радио Благоевград Ралица Каперска.

Днес и утре, на 3 март, сергията ще продължи да бъде в центъра на града и всеки желаещ ще може да си закупи, на определена от него цена, плочка от аквапарка, която да бъде символ на гражданското му участие в инициативата.

За да продължи тя и в следващите дни са нужни доброволци, които да стоят на сергията, а същевременно съботните дни продължава и разчистването на водното съоръжение.

Повече чуйте в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Търсят служители към Младежкия център в Благоевград

Община Благоевград обявява процедура за подбор на служители към Младежки център. Свободните работни позиции са за управител (1 щатна бройка), психолог (1 щатна бройка), социален работник (1 щатна бройка), младежки работник (5 щатни бройки), образователни медиатори (две щатни бройки). Подборът е във връзка с изпълнение на проект..

публикувано на 07.06.24 в 10:43

Kуп награди за деца от Разлог и Бачево

Ученици от 3б клас към ОУ „Никола Парапунов“, с класен ръководител Илия Пукнев, участваха в конкурса „Бог е любов“ и бяха отличени с награди. В Национален и Областен кръг, престижното първо място в раздел поезия, бе отредено на Дияна Рускова. В Областен кръг, в раздел проза, с второ място бе отличен Иван Пукнев. В раздел проза има и две..

публикувано на 07.06.24 в 10:25

Задържаха нарушител след бракониерски лов

На 06.06.2024г. в 11:30 часа след подаден сигнал, служители на ТП ДГС  Тетевен установяват в земеделски имот (ливада) в местността „Осенов рът“ в землището на с. Рибарица, община Тетевен, наличието на животински остатъци (глава, кожа, торс) от отстрелян млад мъжки благороден елен, около 3 – 4-годишен.  По оставените следи е констатирано, че..

публикувано на 07.06.24 в 10:07

Последен ден от предизборната кампания

Днес е последният ден от официалната предизборна кампания за изборите "2 в 1", които ще се проведат тази неделя.  Кампаниите на политическите формации и агитацията за кандидатите за народни представители и тези за евродепутати приключва в 24 часа тази нощ.  Утре, 8 юни, е "Ден за размисъл", в който Изборният кодекс забранява и оповестяването и..

публикувано на 07.06.24 в 09:25

Слънчево време

На 7 юни времето ще е слънчево. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°.

публикувано на 07.06.24 в 06:58

МОН публикува резултатите от матурите и от НВО

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от държавните зрелостни изпити и от националното външно оценяване (НВО) в 4 клас. Резултатите могат да се видят на сайта infopriem.mon.bg. Проверката става с входящ номер и идентификационен код. Близо 47 000 дванайсетокласници се явиха на първата матура по български език и литература, а..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Ден на физиката в Благоевград

Ученици и учители от 16 училища от област Благоевград се включиха с различни проекти и експерименти в днешния Ден на физиката, който се проведе в Младежкия дом в Благоевград. Форумът бе организиран от РУО Благоевград и АУБ. Началникът на РУО Благоевград Ивайло Златанов откри събитието, като благодари на всички ученици и учители за..

публикувано на 06.06.24 в 15:24