Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади европейски посланици на среща в Благоевград

Какви са функциите на Европейския парламент и защо е необходимо страната ни да е част от обединената общност дискутираха в Благоевград средношколци от Югозападна България. Срещата е част от образователен формат, организиран от Бюрото на Европейския парламент в София. В нея се включиха евродепутатите Асим Адемов /ЕНП/ и Илхан Кючюк /Обнови Европа/.

Средношколци от училищата – посланици на Европейския парламент от областите Благоевград и Кюстендил, проведоха поредната си опознавателна среща. Целта е да надградят знанията си по определени европейски теми, казва ръководителят на Бюрото на ЕП в София, Теодор Стойчев.

Процесите в ЕС са много сложни и е важно те да бъдат обяснени на достъпен език за младите граждани. Това подчерта Красимира Хаджикосева от благоевградския офис на „Европа Директно“.

Интерактивните методи и новите технологии бяха част от деловата атмосфера в работата на младите посланици. Една от тях е и 18-годишната Станислава Крънчева от Разлог.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Решено: Увеличават пенсиите с 11% от юли

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от първи юли. Това реши преди минути Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов. По време на заседанието единствено от Асоциацията на индустриалния капитал в България са се въздържали.

публикувано на 14.05.24 в 11:18

Европейска нощ на музеите в Кюстендил

Поредното издание на Европейската нощ на музеите ще се състои в Кюстендил на 18 май. През деня всички музейни експозиции ще бъдат отворени за безплатно посещение от 10:00 ч. до 21:00 часа. Археологическата експозиция в двора на музея ще приема посетители до полунощ. Едно от традиционните събития в инициативата е играта за любознателни с награди..

публикувано на 14.05.24 в 11:14

Коктейл за зрелостниците от Банско

Кметът Стойчо Баненски покани на коктейл учениците от Банско, които завършват средното си образование. Заедно със Сашка Въчкова – зам.-кмет, и Иван Докторов – секретар на община Банско, той посрещна абитуриентите от Випуск` 2024 г. от Средно училище “Неофит Рилски“, Професионална гимназия по електроника и енергетика, Професионална лесотехническа..

публикувано на 14.05.24 в 10:48

Част от Перник е без вода заради ремонтни дейности

Част от Перник е без вода заради ремонтни дейности. Водоподаването е спряно на живущите в района на бившия Винпром, кварталите „Тева” и „Иван Пашов” , а причината е присъединяване към водопроводната система на новоизградения от общината водопровод на ул. „Република”, обясниха от ВиК. Заради превключването, без вода са и част от ул. „Ю. Гагарин” и село..

публикувано на 14.05.24 в 10:26

Надзорният съвет на НОИ решава за 11% увеличение на пенсиите

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) ще реши за увеличението на пенсиите от първи юли. В Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година е заложен ръст с 11%. В края на миналата седмица обаче стана ясно, че експертните сметки на Националния осигурителен институт (НОИ) сочат, че повишението трябва да бъде с..

публикувано на 14.05.24 в 09:21

По няколко преписки работи прокуратурата срещу кмета на Дупница

След провеждане на разследване Районната прокуратура е събрала достатъчно доказателства и е било повдигнато обвинение на кмета на Дупница Първан Дангов за престъпление срещу личността на временно изпълняващия длъжността началник на полицията в Дупница гл. инспектор Йордан Зарев, Това съобщи на брифинг ръководителят на Районната прокуратура Албена..

публикувано на 14.05.24 в 07:30

Облачно и дъждовно време

Днес облачността ще остане значителна, около и след обяд над Западна България - купесто-дъждовна и там ще има краткотрайни валежи; на отделни места, главно в планинските райони ще са временно интензивни и значителни по количество. В източната половина на страната валежите ще са само на отделни места, предимно слаби. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 14.05.24 в 06:56