Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркът за мечки край Белица не е отворен за посетителите

Предстоящият ремонт на пътя до Парка за мечки край Белица е причината, мечото селище да не бъде отворено за посетителите от 1 април, каквато е традицията. Това съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на парка.

„От целия месец март започнаха хората да проявяват интерес да ни посетят, но за съжаление, паркът няма до може да отвори врати от 1 април. Предстои през настоящата седмица да дадем повече информация за това, какво и как точно ще се случи, както и кога ще приключат ремонтните дейности“, коментира Димитър Иванов. Всяко година се извършва ремонт на отсечката водеща до мечото селище.

Предполага се, че пътят до парка ще бъде асфалтиран, но дали ще бъде точно така, все още не може да се каже. Затова пък е сигурно, че всички мечки вече са се събудили от зимния си сън.

„Всички мечки се събудиха, зимата беше доста топла, сняг почти няма, валежите бяха малко, но пък зимният сън беше много успешен. Средностатистически, мечките са спали по над 100 дни. Почти всички обитатели на парка заспаха зимен сън, като някой от тях спаха по около две седмици, става въпрос за по-младите ни мечки. Това обаче е добър знак, че следващата година може да имат и по-дълбок сън. Хубавото е, че се събудиха, сега вече започва пролетното им захранване“, уточни управителят на мечото селище.

През новия сезон в Парка за мечки край Белица ще се случват доста ремонтни дейности, сред които обновяването на Информационния център. Ще бъде сменен неговият покрив, вътрешността на центъра също ще бъде реновирана. Ще бъде изградена и „мечата бърлога“, която е за хората, не за мечките, за да могат посетителите да се запознаят със зимния сън на обитателите.

„Заради ремонтните дейности, паркът няма да бъде затворен за посетителите, които се надяваме, че ще проявят разбиране за създадените неудобства по време на посещението им в мечото селище“, допълни Димитър Иванов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Доц.Чайров от ЮЗУ с три патента в областта на лекарствата

Доц. д-р Радослав Чайров е зам.-декан на Природо-математическия факултет и ръководител на Катедра „Химия“  в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Роден в Перник, но от 25 години е в Благоевград. Той работи в областта на модификацията на лекарствените средства. За него това е истинско предизвикателство. Има три патента в тази област.  Става доцент с много упорита..

публикувано на 07.05.24 в 15:39

На Великден в село Долене откриват къща с люлка

Село Долене е разположено в южните склонове на Огражден планина. То има древна и богата история, но в момента постоянните му жители са само седем.  От  2018 година, учредителите на сдружението „Долене за поколенията“  започват възстановяването на къщите в селото с амбицията да превърнат родното място на дедите си в културно-образователна..

публикувано на 05.05.24 в 11:30

Красимир Герчев: Здраве, късмет и благополучие във всеки дом

„Да помага Великден, честит Гергьовде н !“ – под този надслов са обединени празничните прояви  в община Разлог. „ Ние се стремим да предадем това, което очаква публиката,  но има неща, на които държим, желаем и подкрепяме  и това е да бъдат автентични. Защото в цялото това разнообразие  в Европейския съюз и в света  в тази отвореност, не..

публикувано на 05.05.24 в 11:24

Проф. Магдалена Панайотова: Великден е празник на надеждата

Проф. Магдалена Панайотова е преподавател в Софийския университет,  главен  редактор на списанието 'Езиков свят“ на Югозападния университет в Благоевград,  секретар на ПЕН клуба на писателите в България. „ Преди всичко Великден е празник на надеждата. Но за мен лично е и празник на равносметката “, каза за Радио Благоевград проф. Панайотова. Тя..

публикувано на 05.05.24 в 11:22

С програма „Еразъм“ ставаме посланици на ЮЗУ и Благоевград по света

Доктор Яна Манова е преподавател в Катедрата по романистика и германистика в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и е един от много посланици на благоевградския университет по света. Наскоро тя се завърна от международен академичен обмен по програма „Еразъм“ в университета в град Ризе, Турция. „ЮЗУ „Неофит Рилски“ има договори за партньорство по програма „Еразъм“ с..

публикувано на 02.05.24 в 14:44

Концерт под надслов "Нашият Великден" в село Баня

Кметство село Баня и НЧ "Просвета-1908" канят на празничен концерт под надслов "Нашият Великден". Баня е единственото населено място, в което Великден се е празнувал цели четири дни. „Заедно ще се върнем в спомените си, пред нас ще "изплуват" картини от местностите "Силевица" , "Аранджела" , "Дабето" и "Варвара". Места, които хората от..

публикувано на 30.04.24 в 15:07
Злата Ризова

Дневният ред на омбудсмана ще бъде определен от благоевградчани

Дневният ред на Злата Ризова в ролята й на омбудсман ще бъде определян от благоевградчани. Аз ще застана зад всеки един, който аргументирано и последователно защитава обществени въпроси и дори самия себе си. Това заяви в предаването „Сюжети от деня“ новоизбраният обществен посредник в община Благоевград. Тя коментира и отхвърленото предложение за..

публикувано на 30.04.24 в 12:28