Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Незаконното строителство в ромската махала на Благоевград обсъдиха на кръгла маса

Проблемът с незаконното строителство в ромската махала и пренаселеността в обитаваните постройки обсъдиха на кръгла маса в община Благоевград.

 Във форума участваха експерти от общината, представители на Фондация „Тръст за социална алтернатива“ и други неправителствени организации.

  На кръглата маса бе представена актуална ситуация с незаконното строителство в „Предел“ махала на Благоевград, проблемите с устройството на територията, бяха предложени и законови промени, касаещи незаконните сгради и пренаселеността в тях.

  Обсъдиха се  и смекчаващи проблемите мерки като търсене на възможности за получаване на удостоверения за устойчив правен статут на сградите и включване на приоритетни критерии в Наредбата за настаняване в общински и социални жилища.


  Урбанистът Весела Митева, началник на отдел „Архитектура и проектиране“ в община Благоевград представи актуалната ситуация в ромската махала и възможностите за  решаване на проблема с незаконното строителство: „На първо място трябва да се направи нов план, тъй като този от 1998 г. няма как да бъде реализиран. Нов план за застрояване, регулация, който да бъде максимално щадящ съществуващите сгради. Няма как да не се наложи събаряне, тъй като и  няма как да бъдат направени улиците и комуникациите - това трябва да бъде ясно. На това, което бъде запазено ще се даде градоустройствен статут и на тази база ще се издадат удостоверения за търпимост на незаконните постройки“.

Мария Методиева, програмен директор на Фондация „Тръст за социална алтернатива“ посочи, че ситуацията в „Предел“ махала е по-сложна поради факта, че има както частна, така и държавна собственост. „Затова ключова е ролята на община Благоевград. Има наличен общински жилищен фонд, който трябва да бъде използван. След като бъде изготвен подробен устройствен план за застрояване и регулация – тези хора да има къде да живеят“.


  Кирил Илиев от "Тръст за социална алтернатива“ предложи  три  законодателни промени: да се осъвременят сроковете за търпимостта, обявяване на строителна амнистия, да се направи законодателна инициатива, която да доведе до облекчаване на разрешителния режим за изграждане на жилищни сгради до определена квадратура и височина.

  Кръглата маса е в рамките на проект „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите“, който община Благоевград изпълнява чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Демонстрация на оръжия в Благоевград

С уроци по родолюбие ученици от благоевградски училища се върнаха назад във времето и се докоснаха до факти, облекла и оръжие от Априлското въстание. В инициативата, организирана от РК „Традиция“, Регионален исторически музей – Благоевград с подкрепата на Община Благоевград, се включиха възпитаници на 9 учебни заведения от I до X клас. Целта бе да се..

публикувано на 02.05.24 в 11:38

Премиерът отива в Париж за срещата на Съвета на ОИСР

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев заминава днес за Париж, където ще участва в Срещата на Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие на ниво министри, която тази година се председателства от Япония. Това съобщиха от правителствения пресцентър. Премиерът ще направи изказване в първото пленарно..

публикувано на 02.05.24 в 11:29

Трима благоевградски автори със съвместна изложба

На 10 май (петък) тримата благоевградски автори Юлия Манасиева, Александър Манасиев и Антони Стоилов ще представят съвместната си изложба керамика. Официалното откриване е от 18 часа в галерия на ул. "Райко Даскалов" 6 в Благоевград. Експозицията включва около шейсет керамични пана, както и съдове. Художникът Александър Манасиев е автор на..

публикувано на 02.05.24 в 09:49

Село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод

Благоевградското село Зелен дол вече има ремонтиран главен водопровод и подменена водопроводна мрежа, които бяха на половин век . Модерна безизкопна технология беше използвана при подмяната на част от главния водопровод на село Зелен дол. Решението за прилагането на такъв подход беше взето от ръководството на „Водоснабдяване и канализация“..

публикувано на 02.05.24 в 09:42

Облачно и дъждовно време

Днес облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 17° и 22°.

публикувано на 02.05.24 в 08:41
Димитър Главчев

Служебният премиер разпореди да бъде отменено решението за частната детска болница

Служебният министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера решение за създаване на „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.  Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението за разглеждане от Министерския съвет.  Ако докладът за отмяна на решението не бъде депозиран днес от министъра..

публикувано на 01.05.24 в 17:18

Кюстендилски художник пренесе ателието си в галерията на Майстора

В салон ателие в художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" представя изкуството си и начина му на създаване кюстендилският художник Румен Саздов. Той е разделил част от пространството в една от залите на галерията, превръщайки я в свое ателие, а в останалата е изложил 91 свои произведения. Изложбата, която представя Саздов, носи името..

публикувано на 01.05.24 в 16:21