Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Благоевград с кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата

Тя ще се проведе в два последователни дни – 22 и 23 април.Отпадъците ще се приемат в мобилен събирателен пункт за безвъзмездно предаване, който ще бъде разположен, както следва:

На 22.04.2024 г от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, ул. "Св. Иван Рилски“ и площад "Македония“, до сградата на Камерна опера Благоевград и от 13:00 до 16:00 часа на адрес: гр. Благоевград, ж.к. "Еленово“, ул. "Георги Андрейчин“, в района на паркинг пред супермаркет.

На 23.04.2024 г. от 10:00 до 12:30 часа на адрес: гр. Благоевград, бул. "Св. Димитър Солунски“ № 26, в района на паркинг пред хипермаркет и от 13:00 до 16:00 часа на адрес: гр. Благоевград, ж.к. “Струмско“, ул. "Освобождение“, в района на паркинг пред супермаркет.

 Жителите ще могат да предават безвъзмездно следните видове отпадъци: - замърсени опаковки – опаковки, съдържащи остатъци от опасни вещества или замърсени с опасни вещества; - лекарства с изтекъл срок на годност – цитотоксични и цитостатични лекарствени продукти;-живак и живаксъдържащи уреди – живачни термометри, флуоресцентни тръби и други отпадъци, съдържащи живак;-домакински препарати и химикали, съдържащи опасни вещества - почистващи препарати, дезинфектанти, белина, препарати за растителна защита и борба с вредители, киселини, основи, реактиви, фотографски химични вещества и смеси;-лакове и бояджийски материали – лакове, бои, политури, разтворители и разредители за боя, терпентин, лепила, мастила, лепила/адхезиви и смоли, съдържащи опасни вещества.Изхвърлянето на опасни битови отпадъци в общия поток смесени отпадъци създава риск за здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата за отпадъци.



По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светещ кръст над Кюстендил за Разпети петък

От миналата вечер над Кюстендил в тъмното свети кръстът, потопен преди повече от година в язовир край с. Горна Гращица. Той е дело на кюстендилския художник Евгени Серафимов, а концепцията на проекта, наречен "Изкуство без въглероден отпечатък",  беше вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в..

публикувано на 03.05.24 в 15:11

Катастрофа затруднява движението в района на Черна Места

Движението по пътя Юндола – Разлог в района на Черна Места се осъществява двупосочно в една лента поради пътен инцидент, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 03.05.24 в 13:19

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на Европейския парламент..

публикувано на 03.05.24 в 13:10

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят пред гроба..

публикувано на 03.05.24 в 09:23

Валежи от дъжд в цялата страна

Днес ще е предимно облачно. В цялата страна ще има валежи от дъжд и в следобедните часове ще са временно интензивни. Главно в планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните райони на Горнотракийската низина ще има условия и за градушки. Вятърът ще бъде до умерен,..

публикувано на 03.05.24 в 09:14

Парад „За честта и славата“ в Благоевград

Българската армия е стожерът на българската държавност. С тези думи кметът на Благоевград, Методи Байкушев, поздрави по повод предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия, всички военнослужещи. Това стана по време на парада на военни униформи, оръжия и реплики на бойни знамена – „За честта и славата“. Родолюбивото събитие се..

публикувано на 02.05.24 в 19:52

Започва изкърпването на уличната мрежа в Благоевград

До дни след празниците започва асфалтиране на проблемните участъци по уличната мрежа в Благоевград. Това бе решено днес на среща на кмета Методи Байкушев с представители на фирмата изпълнител, спечелила обществената поръчка за поддържане на асфалтовата настилка в областния център. По настояване на градоначалника дупките ще бъдат запълвани по нов..

публикувано на 02.05.24 в 17:10