Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа": Учителската заплата трябва да стане 150% от средната

Автор:
Снимка: архив

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат учителската заплата да стане 150% над средната брутна работна заплата за страната. Национално изследване на профсъюза показва, че макар и увеличаващи се, трудовите възнаграждения на учителите не отговарят на техните многобройни отговорности и задължения. To e проведено сред 4150 педагози. 

Д-р Юлиян Петров - председател на Синдиката "Образование" уточнява, че синдикатът цели да проучи ефективността на образователната политика за привличане и задържане на учители и за рейтинга на учителската професия в образователните институции на България.

90,7 процента от участващите в анкетата са отговорили, че трудовите възнаграждения, макар и увеличаващи се, не са релевантни на многобройните отговорности и задължения на учителите. Учителската професия е най-натоварваща, често учителите са подложени на бърнаут, затова и "високите", според анализатори, възнаграждения не са привличащи.

Само 6,3 на сто смятат, че възнагражденията са мотивиращи.

"Образователните анализатори упорито твърдят, че утвърдилата се тенденция за повишаване на учителските заплати вече привлича трайно млади учители в образователната система. Полярно на тези твърдения, 81% от участниците в изследването са отговорили, че възнагражденията категорично не компенсират нарастващите задължения и отговорности, и огромното прегаряне. Това пък от своя страна е отблъскващо за младите учители. Средната възраст на учителите в България не се е променила осезателно през последните пет години", добавя д-р Петров.

Синдикатът "Образование" e категоричен, че за добър рейтинг и привличане на млади учители е необходимо учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната, регламентирано в Закона за предучилищното и училищно образование, а на започващите учители да им се осигури възможност за хоризонтално и вертикално израстване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Почитаме свети Георги Победоносец

Българската православна църква почита днес свети Георги Победоносец. В народните обичаи този ден - Гергьовден, е празник, неразривно свързан  със земята, и се посвещава на земеделци и животновъди. Светецът е покровител на овчарите и стадата. Той олицетворява храбростта и затова Гергьовден е празник на Българската армия.  Георги бил смел и доблестен мъж...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчево време

На 6 май времето ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Минималните температури ще са между 5° и 10. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26° градуса.

публикувано на 06.05.24 в 09:12

Перничани и днес се стекоха в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски”, за да почетат Възкресение Христово

 Храмът бе огласен от възкресни песнопения. Да бъдем по- добри и човечни, да има здраве и мир си пожелаваха перничани. Възкресението на Господ е най- забележителното събитие в мироспасителната история, каза отец Людмил- предстоятел на храма. „То е победа на живота над смъртта, тържество на правдата над неправдата и завършек на изкупителното дело на..

публикувано на 05.05.24 в 15:45

Възкресение Христово!

Днес православните християни почитат Великден - Възкресение Христово. Още в ранни зори храмът „Въведение Богородично“ в старинния квартал "Вароша" на Благоевград започна да се изпълва с десетки миряни, които със свещи в ръка пристъпваха прага на църквата, за да почетат Празникът на празниците и да се поклонят на иконата на Иисус Христос.  За..

публикувано на 05.05.24 в 11:43

Кукери огласят село Елешница на Великден

Село Елешница  посреща Великден със звън на чанове, кукерски обичай и прогонване на злото далеч от населеното място. Невероятен карнавал със скечове, усмивки и много настроение ще има  днес. Площадът на Великден в Елешница се преобразява.  Кукерските групи на трите махали - Гуджилец, Плаж махала и Средната, ще се превърнат в атракцията на деня...

публикувано на 05.05.24 в 09:36

Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците

Православният свят посрещна Празника на празниците - Възкресение Христово. В храмовете из цялата страната беше извършено тържественото пасхално богослужение. В София в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" то беше оглавено от Врачанския митрополит Григорий, който е наместник - председател на Светия Синод, след кончината на българския..

публикувано на 05.05.24 в 08:26

Слънце ни радва на Великден

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали краткотрайно. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо. Максималните температури на Възкресение ще бъдат между 18° и 23° градуса.

публикувано на 05.05.24 в 08:23