Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

Автор:

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те трябва да дойдат от Европа."

Това каза пред БНР евродепутатът Елена Йончева, номинирана за предстоящия вот за Европейския парламент от ДПС.

"Свободата е в мен. Аз определям дали мога да правя компромиси или не. Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в това, което съм правила в политиката", заяви тя.

Йончева отбеляза, че с либералите и депутатите от ДПС, които са част от "Обнови Европа", работят заедно "по всички теми, които на практика засягат България" и познава позициите им.

"Имам много ясно отношение към това, което се случва в Украйна. Като военен кореспондент – отразявала съм много войни, била съм ранявана, отвличана, знам какво е война, винаги съм била за това, че едно нападение си е агресия", посочи Елена Йончева, запитана как позициите ѝ за Украйна ще се съвместят с тези на групата на либералите, към която ще принадлежи, ако продължи да бъде евродепутат, но вече от ДПС.

"Като евродепутат винаги съм призовавала Европа да бъде лидер не само по отношение на конфликта в Украйна, но и по отношение на Газа, на Палестина", изтъкна тя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

121 години от смъртта на Гоце Делчев

С ритуал по полагане на цветя и шествие благоевградската общественост ще отбележи 121 години от смъртта на Гоце Делчев.  Церемонията ще се състои от 11.30 часа пред паметника на революционера на пл. „Македония“.  От 11.00 часа от Съдебната палата ще тръгне шествие, което ще премине по централната пешеходна улица на Благоевград. В град Гоце..

публикувано на 04.05.24 в 09:13

Днес е Велика събота

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Днес се пекат обредните великденски хлябове и се боядисват яйца за последно. Денят е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават..

публикувано на 04.05.24 в 08:32

Облаци на Велика събота

Днес ще се задържи предимно облачно. Ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици, значителни главно в планинските райони. Вечерта от север валежите ще започне да спира.  Вятърът отново ще се ориентира от североизток, ще бъде слаб до умерен. Дневните температури ще се повишат слабо и максималните ще бъдат между 15° и 20°, около Дунав - малко..

публикувано на 04.05.24 в 08:20

Светещ кръст над Кюстендил за Разпети петък

От миналата вечер над Кюстендил в тъмното свети кръстът, потопен преди повече от година в язовир край с. Горна Гращица. Той е дело на кюстендилския художник Евгени Серафимов, а концепцията на проекта, наречен "Изкуство без въглероден отпечатък",  беше вдъхновена от динамиката на климатичните промени, затоплянето и намаляването на питейната вода в..

публикувано на 03.05.24 в 15:11

Катастрофа затруднява движението в района на Черна Места

Движението по пътя Юндола – Разлог в района на Черна Места се осъществява двупосочно в една лента поради пътен инцидент, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 03.05.24 в 13:19

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на Европейския парламент..

публикувано на 03.05.24 в 13:10

Разпети петък е!

За православните християни Разпети петък е най-тъжният ден от годината.  Този ден е посветен на Христовото разпятие, кръстната смърт и полагането на Исус Христос в гроба.  Сутринта, около 9 часа, във всички храмове Светата плащеница се изнася за поклонение. През целия ден вратите са отворени, така че християните символично да се поклонят пред гроба..

публикувано на 03.05.24 в 09:23