Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Празник на пчелата“ организират в Благоевград

Защо е важно да ги има пчелите? Как всички ние можем да им помогнем да не изчезнат? Защо трябва да го има пчеларството като поминък и как да се храним здравословно, използвайки повече мед и пчелни продукти? Това са част от въпросите, на които ще бъде намерен отговорът в редица интересни събития, които ще се случат в Благоевград, по повод предстоящия на 20 май, Световен ден на пчелата.

Основен инициатор е Ралица Петкова, потомствен пчелар от Благоевград, която се е посветила на пчелите, пчеларството и здравословното хранене, приемайки ги като своя житейска и професионална кауза.

„Първото събитие е на 12 май, в парк "Бачиново" край Благоевград, където създадохме „Градинка на медоносната пчела“. Инициативата ще бъде реализирана съвместно с Община Благоевград. Това е идея, която се роди на 10 февруари, в деня на свети Харалампий, покровителят на пчеларите. Тогава създадохме Женски клуб „Пчела“ на всички жени пчеларки в България. Там се роди идеята да популяризираме в цялата страна здравословния начин на живот, храненето, познаването на пчелните продукти и създаването на такива „Градинки на медоносната пчела в цялата страна“, съобщи в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград Ралица Петкова.

Първата подобна градинка ще бъде открита официално на 12 май, от 10.30 ч., в парк Бачиново. Целта на инициативата е да се провокира интересът на малките и по-големите жители на община Благоевград към пчелите, опазването им, значението им за екосистемата и не на последно място  -  полезността на меда и пчелните продукти за здравословното хранене.

Кулминацията на празничните инициативи е на 20 май, Световният ден на пчелата. В площадното пространство между Регионалния исторически музей в Благоевград и Младежкия дом, ще се състои „Празник на пчелата“, организиран съвместно с Община Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

„Радвам се че получихме подкрепата на Община Благоевград. Вече има изготвена програма и се надяваме, повече хора да присъстват. Ще има кратка програма с участието на деца от Шесто училище в Благоевград. Второкласници, облечени  като пчелички, ще пеят, ще танцуват ще участват в сценки и ще се забавляват в специални тематични шатри. В тях малчуганите ще усвояват умения – ще се сглобяват кошери, които ще се боядисват, ще рисуват на тема „пчела“, ще ги запознаем с центрофугата, с която се добива меда. Ще има вкусни пчелни продукти за хапване и изненади за децата“, обясни още инициаторът на събитията.

На 20 и 21 май, от 11 ч., на Кооперативния пазар в Благоевград ще бъде открит базар „Панаир на производителите на мед“, където пчелари от целия Югозапад, ще могат да представят своите пчелни продукти.

„Целта е да създадем контакти между самите нас и да си бъдем взаимно полезни. Освен базар на пчелни продукти, през тези два дни ще се провеждат беседи и лекции на тема пчеларство, производство на мед и пчелни продукти. Всичко това има голям смисъл за мен, защото където вече съм присъствала на подобни събития, има все по-осезаем интерес“, допълни Ралица Петкова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Ралица Петкова:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пътят към красотата започва от сърцето, където се раждат мечтите

Красотата, създадена от пловдивчанката Слава Балджиева  докосва душата и сърцето в мига, в който я видиш. Авторските ѝ пана  с фолклорни мотиви греят с пъстрите си цветове -  съчетали в себе си талант, естетика, традиция и дух, много труд. Тя е художник-приложник, превърнала е художественото тъкачество в смисъл на  живота си, член е на Задругата..

публикувано на 13.05.24 в 14:07

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата" * . Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина..

публикувано на 13.05.24 в 10:29

Специалисти от различни области изследват условията на труд и нивото на благополучие на работещите в затвори

Специалисти от различни области ще изследват благосъстоянието и благополучието на работещите в пенитенциарните заведения. Това коментира доц. д-р Наташа Ангелова, ръководител на катедра “Психология” към ЮЗУ “Неофит Рилски” - Благоевград и ръководител на проект към Фонд Научни изследвания от програма “Фундаментални научни изследвания”  на тема..

публикувано на 13.05.24 в 09:30

ДФГ "Джумайчета" посреща 15-ти рожден ден

Част от представителите на Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостува на предаването „Неделя у дома“. Повод за срещата в ефира на Радио Благоевград е 15-ти рожден ден, който „Джумайчета“ ще отпразнуват само след броени дни. Фолкорната формация подготвя празничн..

публикувано на 12.05.24 в 15:44

Бусинска сръчкотилница - младо семейство възражда грънчарството в Трънско

Китното трънско село Бусинци посреща все повече туристи заради прекрасната възможност да се запознаят с една забравена традиция, която отново оживява пред очите им. Любознателните гости се отбиват в „Бусинската сръчкотилница“ на Стефка Бонева. Тя и нейният съпруг се завръщат към корените си и живота на село, като  възраждат с много енергия и..

публикувано на 09.05.24 в 13:48

Обучение, насочено към практиката

 По програма „Еразъм +“  ученици и учители от Второ ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград посетиха училище в гр. Фолиньо, Италия. „Нашата цел е образователна реформа, която да отговаря на предизвикателствата на глобализиращия се свят. Видяхме, че в Италия обучението е насочено към практиката. Нещо, което липсва в нашата образователна система. В..

публикувано на 09.05.24 в 10:29

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект “. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния..

публикувано на 08.05.24 в 09:28