Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият затвор без решетки в Самораново бе представен публично

Новият комплекс в с. Самораново, който включва пилотен затвор без решетки по норвежки образец, преходни отделения, център за обучение на затворническите служители и др. бе представен публично днес, 16 месеца след първата копка на строежа. 

„Чувствам се изключително горда, че можем да покажем реалните резултати от съвместния ни проект с Норвежкия финансов механизъм (НФМ). Приех го като лична кауза, защото през по-голямата част съм вземала активно участие в него – и като министър, и като ресорен зам.-министър“, заяви министърът на правосъдието Мария Павлова в приветствието си към участниците в заключителната конференция по проекта, проведена по-рано през деня в София.

Това е изключителен успех, невероятно е! – бе оценката на Ким Екхауген, директор на Международна дирекция в Норвежката корекционна служба. „Много ви притискахме със сроковете, разговорите не бяха леки, говорехме за План Б и С, а вие казахте: не, ние изпълняваме само План А и толкова. Нашите български приятели винаги намират решение и спасяват положението с творческия си подход“, заяви Екхауген.

Проектът по Програма „Правосъдие“ на НФМ 2014-2021 се изпълнява от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) с финансирането от Кралство Норвегия в размер на 42 милиона лева.

Проектът включва изграждане на нов пилотен затвор в с. Самораново за 400 лишени от свобода и учебен център за 100 служители на ГДИН.  В модерния пенитенциарен комплекс са изградени още нов арест, „преходни отделения“ (т.нар. half way house), в които лишените от свобода, на които им предстои скорошно освобождаване, да могат да се подготвят за завръщането си в обществото. Предвиден е и социален център, в който публични институции, неправителствени организации и гражданското общество могат да участват в инициативи, насочени към по-успешната интеграция и социална включеност на лишените от свобода. Изградени са училище, библиотека, параклис и цехове




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Полицията издирва мъж от град Батановци

ОД на МВР- Перник продължава издирването на 69-годишния Антон Събчов Павлов от град Батановци. Мъжът е в неизвестност от около 2 месеца. Страда от старческа деменция и употребява алкохол. Висок е около 172 сантиметра, с нормално телосложение, овално лице и кафяви очи. Коса къса, прошарена с теменно оплешивяване. Който има информация за издирвания да се..

публикувано на 16.05.24 в 12:44

Полицията в Перник откри миниоранжерия за канабис

Миниоранжерия за канабис разкри полицията в Перник. С полицейска заповед за срок до 24 часа е задържан собственикът на имота. В хода на поредната специализирана полицейска операция е претърсен имот в село Кладница, собственост на 38-годишен столичанин. Иззети са 10 растения от рода на конопа и буркан, съдържащ суха зелена листна маса, реагирала на..

публикувано на 16.05.24 в 12:41

Над 2200 тежки катастрофи със 120 загинали от началото на годината

От началото на годината са станали над 2200 тежки пътнотранспортни произшествия със 120 загинали и над 2700 ранени. Загиналите на пътя са по-малко с 42-ма души в сравнение същия период на миналата година, каза Любка Маринова, бивш говорител на "Пътна полиция". Тя поясни, че загиналите от началото на май също са по-малко в сравнение същия период на..

публикувано на 16.05.24 в 11:54

Жена пострада при катастрофа край Кюстендил

Жена от Турция е пострадала при катастрофа край село Цървеняно снощи. Произшествието е възникнало около 20:30 ч. на пътя Кюстендил – София, където се сблъскали лек автомобил и влекач. Пострадала пътничка е била в лекия автомобил. Тя е настанена е в столично здравно заведение с опасност за живота по първоначални данни. Водачът на лекия автомобил е..

публикувано на 16.05.24 в 11:40

Кметът на Разлог подписа споразумение за нови проекти

Кметът на Разлог Красимир Герчев подписа споразумениe с министъра на Регионалното развитие Виолета Коритарова за 17, 6 милиона лева за финансиране на нови приоритетни проекти на общината със средства от държавния бюджет. Със средствата ще бъде ремонтирана водопроводната и улична мрежа в град Разлог на стойност 6 972 000 лева, довеждащия водопровод..

публикувано на 16.05.24 в 09:33

Затвориха за движение улица в Благоевград

Във връзка с възстановяване на асфалтова настилка днес е въведена временна организация на движението по улица „Иван Михайлов“ Благоевград в участъка от светофара при Първи учебен корпус на ЮЗУ в посока изхода за София. Движението на моторни превозни средства се пренасочва по обходен маршрут, като за целта са поставени необходимите указателни..

публикувано на 16.05.24 в 09:24

Концерт на фолклорни формации от Благоевград

С тържествен концерт бяха отбелязани 15 години от основаването на Детска фолклорна група „Джумайчета“ и 10 години Пирински танцов ансамбъл „Вихрен“ към НЧ „Никола Вапцаров - 1866“ в Благоевград. На празника присъства заместник-кметът по култура, спорт и туризъм Станислав Кимчев, който връчи плакети на ръководителите на двете формации от името на..

публикувано на 16.05.24 в 09:12