Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томина неделя е

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението.

Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло Господне се разнесла, единствен той не повярвал на чудото на Възкресението и поискал доказателство - да пипне раните на Исус от приковаването на кръста.

Имен ден на Томина неделя празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.


По публикацията работи: Светлин Кърпачев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Диана Рускова от Разлог с първа награда на Националния конкурс „Бог е любов“

96 ученици от Пиринско взеха участие в областния кръг на  22-ия Национален конкурс с мото „Бог е любов“. Той се организира всяка година от Българската православна църква и Министерството на образованието и науката.  На областно ниво бяха наградени 30 участници от 1-ви до 12-ти клас, разпределени в различни възрастови групи. Диана Рускова от..

публикувано на 05.06.24 в 21:37
Сн. Община Перник

Започна изграждането на новия пешеходен мост над река Струма при Перник

Започна изграждането на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“  в Перник, съобщиха от общината. От днес фирмата изпълнител стартира дейностите по изграждането на мостовите колони. Работата се извършва със специализирана техника, заради която се налага временна организация на..

публикувано на 05.06.24 в 19:31

Училищна панорама в Благоевград

Всички учебни заведения от основния и среден курс на обучение на територията на общината се включиха днес в Панаира на училищата в Благоевград. Центърът за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград бе основен организатор на събитието, с подкрепата на местната общинска администрация. 15 училища демонстрираха своите..

публикувано на 05.06.24 в 18:27

Кюстендил става част от първата в България водородна долина

Общината в Кюстендил ще задълбочи сътрудничеството си с Тракийския университет в няколко сфери.  Една от областите е проект за създаване на първата в България водородна долина. За целта е необходимо да се обсъди и гласува на Общински съвет на урбанизирана територия да се изгради фотоволтаичен парк, който да произвежда зелен водород, разказа кметът на..

публикувано на 05.06.24 в 17:14

В Кюстендил пристигнаха бюлетините за изборите на 9 юни

В Областната администрация в Кюстендил доставиха бюлетините за изборите на 9 юни. Бюлетините ще се охраняват в определените със заповед на областния управител помещения в сградата на Областната администрация в Кюстендил. Броят на избирателите по постоянен адрес по предварителни избирателни списъци за изборите за Европейски парламент в областта са..

публикувано на 05.06.24 в 15:32

В Световния ден на околната среда – колоритен празник за децата на Благоевград

Дирекция Национален парк „Рила“ и Регионалния исторически музей организираха истински празник за децата на Благоевград по повод Световния ден на околната среда – 5 юни. Екологичният празник, обединяващ милиони хора по света в желанието и усилията им за защита на Земята. В събитието се включиха и партньори от Национален парк „Пирин“, природните..

публикувано на 05.06.24 в 15:20

МО отново заяви, че няма да праща военнослужещи в Украйна

България няма да изпраща военнослужещи на територията на Украйна, заявиха отново от Министерството на отбраната. От там припомнят, че подобно решение е от правомощията на парламента.  От министерството припомнят, че страната ни е решила да участва в тренировъчната мисия на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.  Твърденията, че България ще..

публикувано на 05.06.24 в 14:40