Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално откриват Античния град Хераклея Синтика

Над 10 млн. лв. надхвърля финансовата рамка на проекта „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“. Първият етап вече е приключил, каза на пресконференция ръководителят на проекта Катя Стоянова. Тя припомни, че близо шест месеца обектът беше затворен. За днес бе предвидено официалното откриване на античния град. 

Най-важните дейности по проекта относно реставрацията, консервацията, популяризирането и развитието на античния град бе извършено в първия етап на проекта. На заключителната пресконференция за Етап 1 по проекта, неговият ръководител Катя Стоянова информира, че около античния град вече е изградена достъпна туристическа инфраструктура, възстановена е  колонадата и на антично скеле. Има и паркинг за туристи.

Вече е в ход вторият етап. Археологическите проучвания продължават, увери Катя Стоянова. Очаква се екипът на проф. Вагалински да пристигне в Петрич в най-скоро време и да продължи проучавнията си на обекта. Стоянова, уточни че вторият етап на проекта е свързан със социализацията на обекта и посочи, че до края на лятото се надява всички дейности да приключат по график.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

БЧК започна раздаването на храни и хигиенни продукти

БЧК започна раздаването на храни и хигиенни продукти, които ще достигнат до над 618 000 уязвими български граждани. В пакетите, които ще получат уязвимите групи, има два вида месни консерви и различни видове хигиенни продукти, обясни пред БНР д-р Надежда Тодоровска, заместник генерален директор на БЧК.  Предоставянето на тази помощ е регулирано...

публикувано на 12.06.24 в 14:19

Полиция и жандармерия охраняват черешобера в Кюстендилско

Продължава специализираната полицейска операция за охрана на черешовата кампания в Кюстендилска  област. От днес в екипи са включени и служители на Регионална дирекция "Гранична полиция“ и жандармерията. Маршрутите на екипите са  съгласувани с местната власт. Поетапно ще бъде увеличено полицейското присъствие в районите с черешови насаждения и около..

публикувано на 12.06.24 в 11:28

Празник на книгите в Благоевград

Празник на книгите събра десетки деца на Моста на влюбените в Благоевград. Приказни герои пренесоха малчуганите в чуден свят, изпълнен с приключения. Участниците бяха избрали откъси от различни литературни произведения, които представиха по артистичен начин пред своите връстници. Бе проведена и забавна образователна викторина, която..

публикувано на 12.06.24 в 11:18

Без нарушения на НВО по математика в област Благоевград

Днес се проведе националното външно оценяване по математика за десетокласниците. Изпитът започна в 8 часа. Неговата продължителност бе 90 минути. 2682-ма ученици се явиха на външното оценяване в 54 училища на територията на област Благоевград, каза за Радио Благоевград , Методи Попов от РУО. Изпитът е преминал без нарушения. Учениците са работили..

публикувано на 12.06.24 в 10:52

Театърът в Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама"

В началото на лятото Драматичен театър "Никола Вапцаров" - Благоевград стартира кампанията "Един билет за двама". Театралният афиш на културния институт за последния месец преди сезона на отпуските предлага най-добрите постановки, играни през творческата година. "Сега е времето да благодарим на нашите верни почитатели и да им подарим един билет за..

публикувано на 12.06.24 в 10:13

Конкурс за управител на Общинската болница в Дупница

Конкурс за управител на Общинската болница се провежда днес в Дупница. Кандидати за поста са временно изпълняващият длъжността д-р Стефан Николов и стоматологът д-р Бойка Боянова. Двамата участваха и в предишния конкурс през април, който се провали. Те не бяха допуснати до събеседване, след като конкурсната комисия не одобри управленските им стратегии...

публикувано на 12.06.24 в 09:20

ТЕЛК бави преосвидетелствания: Хора с увреждания остават без лични асистенти

Заради забавено преосвидетелстване от ТЕЛК – хора с увреждания остават без лични асистенти за месец или по-дълго. Затова сигнализират от сдружение "Общност Мостове" в писмо до министрите на здравеопазването и на социалната политика. Те настояват за конкретни указания как да действат лекарските комисии и социалните служби, за да не се нарушават правата..

публикувано на 12.06.24 в 09:16