Симеон Николов: ЦРУ предупреди за опасност от граждански войни в Европа още през 2008-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Терористични атентати като този в Страсбург показват, че в Европа има опасност от вълна от граждански конфликти. Това заяви в предаването „12+3“ анализаторът Симеон Николов от Центъра за стратегически изследвания.

Според Николов органите за сигурност в ЕС не са изненадани от случаи като поредния атентат във Франция, извършен от рецидивист, израснал в страната.  

„По-скоро обществеността и медиите са изненадани, не толкова органите за сигурност. Органите за сигурност на Германия и Австрия предупреждаваха в началото на мигрантската криза, че дават нова самоличност на десетки и стотици хиляди чужди граждани. Те ясно заявиха на политическите ръководства „Ние не сме в състояние да контролираме какво става и какви ще се последствията“, заяви анализаторът.  

Николов още изтъкна защо, според него, службите за сигурност не успяват да предотвратяват терористични атентати, въпреки засилените мерки в тази посока.

„Още миналата година беше констатирано, че от 19 терористични акта в Европа 18 от терористите вече са били познати на органите за сигурност. Те не са взели превантивни мерки. Това се дължи на липсата на достатъчна комуникация между органите за сигурност, между държавите. Другото е, че разузнаванията започнаха да вербуват хора в редиците на терористичните организации. В Германия не арестуваха терорист, който доставял информация на американците. От атентатора в Лондон също се е очаквала информация“, каза Симеон Николов.

Според анализатора сега използваният модел в тероризма на „вълка-единак“ не е тенденция, а преходен период. Николов още смята, че демонстрацията на насилие, каквато представляваха протестите със социални искания на т.нар. „жълти жилетки“, може да провокира склонен към такива действия човек да „се включи по свой начин“.  

Според Симеон Николов теорията, че атентатът е „поръчан“ от властите, за да спре протестите, няма основания.

„Има нещо много по-значимо от конспиративната теория, че този акт е поръчан. Преди 2 месеца или по-рано във Франция бяха арестувани десет души, обвинени в подготовка за убийство на изявени мюсюлмани-екстремисти. Намериха оръжия на няколко места. При подобен случай преди 2 години вътрешният им министър предупреди, че Франция е изправена пред гражданска война. В доклад на ЦРУ от 2008 има предупреждение, че в Европа през 2020 година ще настъпи поредица от граждански войни. Тогава все още няма изглед за мигрантската вълна“, изтъкна Николов.

Според него рисков фактор е именно радикализацията, която в много случаи започва още от семейството. От друга страна, „винаги съществува връзка на тероризма с престъпността“, каквото демонстрира и атентатът в Страсбург, заяви Симеон Николов.

Целия разговор с него можете да чуете в прикачения файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24