Център „Алеф” поставя началото на музейна сбирка за историята на еврейската общност

Да бъде своеобразен пазител на паметта е една от каузите на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” в Бургас. След като създаде документалния филм за бургаските евреи „Да помним”, сдружението се насочи към идеята да създаде минимузей за историята на еврейската общност в България. За това как евреите са живели в мир и разбирателство със своите съседи и съграждани, сме чели и гледали на кино, но съвсем друго е да можеш да видиш отблизо вещи и документи, илюстриращи техния живот –менора, кипа, шофар… жълтата звезда, която са били задължени да носят по времето на Холокоста… та дори торба, специално ушита за вещите, които са можели да вземат със себе си при депортиране.

Една малка част вече е налице, предимно фотоси, писма и документи, както и видео, разказващо за културата и бита на еврейския народ.

Център „Алеф” отправя призив към всички – българи и евреи, живеещи в България и съхранили веществени спомени от историята на своите родове: открийте късчетата памет и им дайте втори живот като част от музейна сбирка.

Освен позиционирана в мини музей, тази сбирка ще бъде заснета и подредена в изложба, която ще може да пътува до всички краища на страната.

Съпричастните могат да изпратят или занесат своите овеществени спомени в офиса на Център „Алеф”. Тези, които са на хартия, ще бъдат заснети и ще им бъдат върнати, след като бъдат регистрирани в дневника на музейната сбирка.

 „Да обичаш въпреки“  е поредното творческо предизвикателство с истории за любов, приятелство, разбирателство, взаимопомощ и саможертва между българи и евреи. Разказите за този конкурс се очакват до 1 март 2019 година.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Актрисата Димитрина Тенева чества 70-годишен юбилей

Една от емблемите на бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“, актрисата Димитрина Тенева, отбелязва своя 70-годишен юбилей с бенефисен спектакъл. Събитието ще се състои днес от 19 ч., когато зрителите ще могат да я видят в спектакъла “Лес” от А.Н. Островски, дело на режисьора Богдан Петканин. Сред най-запомнящите  роли на..

обновено на 13.12.18 в 10:28

Повече от петдесет представления ще изиграят само за седмица бургаските кукленици

Бургаският куклен театър започва от днес своя предколеден маратон. Актьорският състав е разделен на четири екипа, които представят различни спектакли. С тях те ще гостуват по училища и детски градини, обясни директорът на културната институция Христина Арсенова. Общото между тези спектакли е, че във всички тях се говори за..

публикувано на 10.12.18 в 11:24

"Бяла Коледа" на Стефан Диомов тази вечер в Бургас

Днес и утре публиката ще се наслади на два поредни концерта на Стефан Диомов в бургаската Опера, наречени "Бяла Коледа". Събитието е посветено на 50 години от създаване на група "Тоника", създадена през 1968 г. като самодеен състав. Затова главни герои в него ще са "Тоника СВ", Ваня Костова, наред с "Петте сезона", "Фортисимо" и др. В програмата са..

обновено на 10.12.18 в 08:15

"Петлите" представят "Легендата" тази вечер в Операта

Танцова формация „Петлите“ ще представи тази вечер от 19 ч. пред бургаската публика премиерата на най-новия си спектакъл „Легендата“. Той е базиран на легендата за крепостта до село Русокастро. „Петлите“ ще пресъздадат на сцената магичната история за мома Руса и змея, който се влюбва в нея и я отвлича. Близките ѝ се обръщат за помощ към..

публикувано на 29.11.18 в 11:02

„La Joie“ за един по-добър свят

Ако ние сме по-добри, светът ще бъде по- добър! Това е посланието в първия сингъл на Недко Пазвантов, който изгражда музикалната си кариера в Ница, Франция. Песента е „La Joie“ - Радостта. Текстът на френски език си има и официална версия с български субтитри във всички музикални приложения, както и YouTube. До края на годината, на 22..

публикувано на 15.11.18 в 21:21

Гледаме най-доброто от световното документалното кино

Бургаската публика ще има възможността да изгледа 14 европейски документални филма, част от платформата КинеДок . Прожекциите започват днес от 18:30 ч. в зала "Петя Дубарова", ет. 1 на Културен център "Морско казино", и ще продължат всяка седмица до края на февруари 2019 г. при свободен вход. Откриването е с унгарската лента "Влак..

публикувано на 15.11.18 в 10:56

Прея в нов мюзикъл под диригентството на Левон Манукян

Прея излиза на сцената на Музикалния театър  в понеделник, 29 октомври, в спектакъла Бразилски нощи .Той  е създаден по текстове на световноизвестния  писател Жоржи Амаду,  музиката за танците и песните  е  от композитора Стефан Димитров . Публиката ще види  Робин Кафалиев, Латинка Петрова, Кристина Димитрова.... Левон е страхотен! Супер бързо..

публикувано на 25.10.18 в 17:19