Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вишванатан Ананд защити световната си титла

Световният шампион Вишванатан Ананд защити титлата си след победа над претендента Веселин Топалов в 12-ата партия от мача за световната титла по шахмат.

Българинът, който игра с белите фигури, бе принуден да се предаде на 56-ия ход и така индиеца спечели битката за шахматната корона с 6,5:5,5 точки.

Ананд ще получи, съгласно регламента на мача в София, премия от 1 200 000 евро, а гросмайстор Топалов - 800 000 евро.

За първи път в двубоя в Централния воненен клуб в София между двамата супергросмайстори се игра дамски гамбит, който индийският шахматист не прие - тоест, на дъската се получи отказан дамски гамбит. Играещият с черните фигури световен шампион Ананд негласно предложи реми с повторение на ходове, но гросмайстор Топалов отклони ремито, а след това пое огромни рискове и с белите фигури всячески се стремеше към победа в последната партия, а с това и в мача.

Но след хода "ф5" последвасилна атака на индийския гросмайстор. В един момент Топалов бе принуден да смени бялата дама за офицер и топ, но на дъската се получи позиция, тотално спечелена от черните. 56-тият ход на Вишванатан Ананд - дама на г7, се оказа последен в партията и в мача за световната титла по шахмат в София.

"Това е най-трудната партия в живота ми", заяви световният шампион по шахмат Вишванатан Ананд /Индия/ след победата си. "Досега във всички важни мачове всичко бе решено преди края.  Искам да кажа, че това е най-интензивният мач, в който съм играл досега. Нямам достатъчноопит при такава контрола и за това двубоят бе неизвестен до самия край. А към края на мача имаше и огромно нервно напрежение".

"Просто поех риск и бях наказан". Така коментира гросмайстор Веселин Топалов загубата."В един момент се отказах от реми, защото това води до тайбрек в мача. През 2005 година играх тайбрек и загубих. Ето защо днес реших да рискувам и това бе грешка"

/К.И./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна