Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бербатов се отказа от националния отбор

Най-голямата ни футболна звезда в момента Димитър Бербатов обяви, че се отказва от по-нататъшно участие в националния отбор. Нападателят на английския Манчестър Юнайтед, който има 77 мача и 48 гола за представителния ни тим, изтъкна като причина натрупаната преумора и заяви, че се чувства "изчерпан". "От днес се оттеглям от националния отбор. Това решение не беше лесно, но вече е взето. И то трябваше да бъде взето. Премислил съм го доста, но накрая се стига до там, че както едно нещо има начало, има и край. И краят е днес", каза Димитър Бербатов в началото на срещата си с журналистите. "Не се чувствам длъжен да кажа защо, но го правя от уважение. Фактори и причини има много. Като се се съберат, става много. Първо бях решил до към 30-ата година ако не се получават нещата както аз ги виждам, да дам път на младите. А другото е, че се чувствам изморен. Има много млади момчета, които чакат своя шанс. Пък и вече 11 години сме заедно. Доста хора са се оттглили на по-млада възраст и за мене е нормално. Наред с това има и доста по-малки причини, които също ми влияят".

Бербатов дебютира през 1999-а година в контролна среща с Гърция, а последното му участие беше при гостуването на Полша тази пролет в контролен мач. Рекордьорът по отбелязани голове в националния отбор е носител на наградата Футболист на годината в рекордните шест години - 2002, 2004, 2005, 2007, 2008 и 2009.

Бербатов не приема оттеглянето си като бягство от отговорност: "Националният отбор и клубният ми отбор не може да си пречат взаимно. Аз не го правя по време на квалификациите, а преди това. Тогава би било бягство от отговорност, а не сега. Ще гледам от страни и ще помагам със съвети, може това да има обратен ефект и отборът да се класира. Колко пъти опитвахме, за три Световни първенства, не става. Не искам да изтъквам баналните неща. Нещата се промениха много за мене от времето, когато бях на 22 години. Пък и стресът, който нося. А в националния отбор има доста стрес. Аз вече имам дъщеря, имам семейство. Първи се обадих на Станимир Стоилов, информирах го и му пожелах успех", заяви нападателят.

 

/И.Х,К.И./

 

По публикацията работи: Калин Катев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени