Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Салюк спечели Рали „България”

Снимка: http://www.rallybulgaria.com/

Украинецът Александър Салюк (Astana) с Skoda Fabia S2000 спечели Рали „България”, кръг от шампионата за Европейската купа с коефициент 20. Състезаващият се за Казахстан пилот и навигаторът му Йевхен Червоненко изпревариха с 20 секунди Димитър Илиев и Янаки Янакиев (Vivacom Rally Team) също с Skoda Fabia S2000. Трети, на 1:09.6 минути финишираха Крум Дончев и Петър Йорданов (Globul Rallw Team) с Peugeot 207 S2000.

Преди началото на втория ден от надпреварата Илиев имаше аванс от 4.6 секунди пред Салюк. Още в първия етап – SS8 „Бели Искър 1” седемкратният шампион на България прибави още 1 секунда към преднината си. Последва обаче драматичен обрат и в следващите две отсечки – SS9 „Радуил 1” и SS10 – „Гуцал”, украинецът атакува и обърна нещата в своя полза като авансът му бе 5.4 секунди. Отговорът на Илиев не закъсня и той излезе начело след SS11 – „Бели Искър 2”. В следващия етап – SS12 „Радуил 2”, българският пилот получи повреда в двигателя, която му попречи да се конкурира със своя съперник. От това се възползва Салюк, който атакува и в крайна сметка стигна до победата в състезанието.

Четвърти финишира Игнат Исаев Mitsubishi Lancer Evo 9. Той и навигаторът му Милен Илиев останаха на 2:17.8 минути от победителя. Пети се нареди един от фаворитите в надпреварата Лука Бети с Ford Fiesta S2000. Италианецът загуби шансове за победа след 2 спукани гуми в събота и остана на 6:15.2 минути от Салюк. В шестицата успя да влезе екипажът Антон Титов/Венцислав Мирчев със Citroen DS3.

Александър Салюк: Борихме се до последно. В последните отсечки беше много напрегнато, но вече карахме с настроение. Промених си мнението, догодина ще дойда отново да карам в България, получи се много интересно състезание, сигурен съм, че на зрителите им е харесало.

Димитър Илиев: Извадихме лош късмет, в средата на предпоследната отсечка се повреди двигателя и карахме на три цилиндъра, така изкарахме и последния етап. Целта ни беше само да стигнем до финала. Исках тази победа, но нямахме късмет.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна