Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България се оттегля от изложбата "Идентичност и памет през XIX век" в Белград

Снимка: БГНЕС
НИМ се оттегля от изложбата "Идентичност и памет през XIX век", открита в Белград вчера. Това е изложба, в която трябваше да участват 12 балкански страни. Организатор е регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция. Страните остават обаче 11 след категоричния отказ на България да продължи да участва в този форум, на който се краде история.

В предаването "Нещо повече" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров обясни: Оказа се, че станахме жертва на една недопустима в професионални среди измама. Във вече отпечатания каталог и в анотациите стоеше текстът, че Гоце Делчев е само македонски национален герой – български национален герой беше изчезнал. Освен това под друг експонат – знамето на въстаниците в Крушево през 1903 година, беше написано, че знамето и манифестът на въстаниците са написани на македонски език. Има обаче снимка в каталога на знамето - на чист литературен български език, манифестът също е написан на български език. На друг език не би могъл да бъде написан, тъй като македонската писмена норма на езика им е съставена 40 години по-късно.

Димитров обясни, че се е свързал с шефа на регионалното бюро на ЮНЕСКО, след което е било обещано текстовете под двата експоната да отпаднат. Това обаче не се е случило. На Димитров са обяснили, че не е имало време да му съобщят новото решение. В последния момент правителството на Скопие е реагирало много остро, имало е време да ни информират, но не са искали да го направят, подчерта Димитров.

Цялото интервю с Божидар Димитров чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна