Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фичър на известния полски радиодокументалист Цезари Галек на 27 март в “Документално студио”

Снимка: Даниела Манолова
Цезари Галек е журналистът, получил най-много международни и национални награди в Полша за своите фичъри. Тъй като повечето от тях са високи статуетки или купи, скупчването им на горния рафт на един дълъг шкаф в офиса му създава впечатление за гора от трофеи.
В Полша документалистиката в радиото, както и в киното, се радва на изключителна грижа и стимулиране, така че конкурсите, фестивалите и субсидиращите организации са многобройни. Наградата на радиоконкурса “Отворени очи”, например, Цезари получава вече четири пъти – четири бронзови дървета в своеобразната гора на шкафа. Единствено "Главата на Бика" - "Гран При" на Фестивала за радио и телевизия "При Европа" в Берлин, все още липсва в колекцията.
Освен любопитството към света и особено към социалното битие на хората днес в Полша, обиграната провокативност и хъс, значителна част от конкурентноспособността на Цезари се дължи на факта, че той сам създава радиопроизведенията си - от първата хрумка до последния звук, нота и детайл. Работното му място освен прословутия шкаф включва и компютър със синтезатор, маса за пиене на чай и дискусии, и прозорец към истинска гора с катерици и таралежи, чието изхранване е една от ежедневните му малки грижи.
“На онази страна или историята на Ирена Сендлерова” използва оригиналния саундтрак на програмата и музиката, написана и изпълнена от Цезари Галек. При превода и дублажа се постарахме да запазим индивидуалността и емоциите на автентичните гласове, уникалността и чувствителността на участващите герои.
През 1943 година Ирена Сендлерова извежда около 2000 еврейски деца от Варшавското гето като чисто и просто ги държи за ръка или ги скрива в коли, натоварени с дърва, и така спасява живота им. Някои от тези вече отдавна пораснали деца и техните собствени деца продължават да са наоколо.

събота, 27 март, от 15.30 часа
По публикацията работи: Даниела Манолова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени