Дългият колкото ден човешки живот

И тази нощ, половин час след полунощ, незаспалите ще имат възможност да слушат радиотеатър: радиодраматизацията по романа на Алберт Малц „Един дълъг ден в един кратък живот“ с участието на артистите Васил Михайлов, Иван Тонев, Банчо Банов, Петър Вучков,..

публикувано на 10.01.20 в 11:25

„Новият роман“ на Ален Роб Грийе

„Силата на романиста е в измислянето, измислянето, напълно свободното измисляне, без да подражава на никакви образци“. Ален Роб Грийе Радиодраматизаията „Джин“ по световно известния роман на Ален Роб Грийе ще ви залута между криминалето и..

публикувано на 11.01.20 в 09:25

Преминаването на онази страна според един фичър, направен в Полша

…била съм на половин година, когато една каруца, пълна с тухли, излязла от гетото. Между тухлите имало дървена кутия с пробити дупки, за да влиза въздух, а вътре – бебе, приспано с луминал, което преминало на онази страна... Това е цитат от продукцията..

обновено на 28.12.19 в 10:27
Любен Каравелов и Христо Ботев

Целият живот е в спора и завършва в спора...

„Втората част на разговора“ е есеистичен текст от Цветан Стоянов, адаптиран и поставен в Радиотеатъра от Иван Добчев през 2009 г. Разказва се за един въображаем разговор между Христо Ботев и Любен Каравелов точно преди Христо Ботев да умре, точно в мига –..

публикувано на 27.12.19 в 16:00

Да чакаме или да не чакаме духовата музика

Татяна Лолова, Илка Зефирова и Петър Пейков са гласовете в пиесата от неделя след полунощ, така че имаме мотивация да чакаме. Какво по-точно ще дочакаме, ако решим да чакаме? В нощния терен за радиодраматургия ще чуем текст на Ги Фоаси/Guy..

публикувано на 15.12.19 в 09:20

Всеки може да бъде само себе си, нали

Дали? Миш-маш на Станислав Лем дава изненадващ отговор на този екзистенциален въпрос и освен самия отговор, още много послания в текста са неочаквани и провокативни. Историята на един автомобилен състезател, преминал през поредица от трансплантации,..

публикувано на 14.12.19 в 11:10
Негрита Георгиева

Радиотеатър – моя съдба

Знаете ли кое е предаването, излъчвано най-дълго в ефир? Това е Радиотеатърът на Българското национално радио. Преди официалния му рожден ден Радиотеатър е игран и излъчван на живо от студиата на Българското радио. Но за негова рождена дата се счита 26..

публикувано на 04.12.19 в 09:25

Вазов и неговите Мишеморови

„Я се вслушайте в тоя стихиен вихър на възкипелите страсти, в тоя избух на омразите и на всичките долни инстинкти, които позорят човешката природа! Ние дишаме в тифозна атмосфера, която отравя живота и задушва в дълбините на душите всяко добро и светло..

публикувано на 30.11.19 в 09:35
Ст.Л.Костов

Хуморът като културност

Известният комедиограф, Стефан Лазаров Костов, още по-известен като Ст.Л.Костов, е роден през 1879 г. Автор на едни от най-ярките български комедии като „Големанов“ и „Вражалец“.  Изобличителният му хумор и до днес разсмива публиката в различни театрални..

публикувано на 28.11.19 в 17:30

"Антихрист" – аудиопревъплъщение на Васил Дуев

"Ярка, изключителна ренесансова личност, с развита критичност, с проникновена наблюдателност, със склонност да се съмнява във всичко, с аналитичен дух" – така Иван Сарандов определя главния герой на романа "Антихрист", а самият роман на Емилиян Станев,..

публикувано на 02.11.19 в 09:20