Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС: Докладът на ЕК е негативен заради продължаващия мониторинг

Партиите коментираха по различен начин документа

Снимка: БГНЕС

БСП и ДПС посочиха със задоволство, че докладът  на Европейската комисия за България констатира отслабения натиск от страна на изпълнителната власт върху съдебната. Според ГЕРБ в текстовете се усеща отчаяние.

От ДПС посочиха, че докладът е негативен, защото механизмът за мониторинг остава. Те подчертаха, че няма да ползват текстовете, за да партизират дебата по него. Лютви Местан каза, че няма нови сфери за критични бележки. Той коментира споменаването на Делян Пеевски в документа така:

Оспореното назначаване на председател на ДАНС е един от примерите, които се посочват в този доклад. Първо - това не е единственият пример. В доклада няма оценка, че това явление е характеристика на днешното управление. Да, смятам, че е демонизиран образът му и неслучайно поставих този въпрос пред всички политици. Готови ли сме всички ние, не само Делян Пеевски, но който и да е друг, независимо от ранга му, да не се крием единствено зад чистото си съдебно минало. Безспорният факт на  чисто съдебно минало е самодостатъчно условие за заемане на определени позиции.

От БСП наблегнаха на факта, че изводите обхващат период от година и половина. Според социалистите становището на самата Европейска комисия е, че оценява по-скоро политиката, а не правителствата.

Ние очакваме правителството да създаде стройна организация, която да координира отделните мерки, защото се признават действията на едни или други институции, но все още координацията се оценява като недостатъчна, за да могат тези частични резултати да дадат осезаемо отражение върху цялостната ситуация, каза Янаки Стоилов.

ГЕРБ бяха критични към оценката и припомниха, че редица реформи в съдебната система и в МВР са били спрени при идването на новото правителство на власт. По думите на Томислав Дончев тревожното е, че в доклада се усеща умора, дори отчаяние:

Докладът коментира системи проблеми. Вместо ситуацията с тях да се подобрява, вместо да има плаха или пък по-осезаема реформа, вместо да има надежда, точно по отношение на системните проблеми, ние наблюдаваме влошаване. Кадровата политика е част от тези системни проблеми. Критиката към нашето управление я приемаме. Очакваме сегашните управляващи да вникнат в нюансите на доклада, каза Дончев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна