Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олександър Усик е абсолютен световен шампион в тежка категория

Олександър Усик
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинецът Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс в тежка категория при професионалистите. В зрелищен мач в столицата на Саудитска Арабия Рияд той победи британеца Тайсън Фюри с поделено съдийско решение от 115:112, 113:114 и 114:113.

Така Усик стана първият боксьор, който обединява поясите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO) от британеца Ленъкс Люис, който бе безспорен световен шампион между ноември 1999 и април 2000 година.

След победата си над Фюри Олександър Усик има 22 победи в 22 мача на професионалния ринг, 14 от тях с нокаут. За Фюри това бе първа загуба след 34 успеха (24 с нокаут) и едно равенство в първите му 35 срещи.

37-годишният Усик стигна до успеха, след като се представи по-добре във втората половина на мача и най-вече в деветия рунд, когато прати Фюри в нокдаун. В първите шест рунда на мача британецът бе този, който имаше предимство, но не успя да го задържи и съдиите отсъдиха в полза на украинеца. 

Мачът започна доста предпазливо от страна и на двамата боксьори, но в последната минута на първия рунд Усик успя да пласира ляв прав удар право в лицето на британеца.

С подновяването на играта във втория рунд Усик още веднъж намери главата на Фюри с лявата си ръка, което вече бе сигнал към по-високия с 15 сантиметра Фюри да влезе сериозно в мача. В края на рунда той също успя да пласира няколко добри удара и за пръв път започна да скъсява дистанцията при боя.

Третият рунд на мача бе напълно равностоен, а в началото на четвъртия Фюри за пръв път стартира по-активно. Той пробва да пробие защитата на Усик със серия от удари в торса на съперника си, но украинецът бързо възстанови позиции. Усик обаче получи и първата аркада в мача над дясната си вежда.

Петият рунд също бе много добър за 35-годишния Фюри, като той продължи все по-настоятелно да търси удари ниско в тялото на Усик. Малко преди края украинецът се оплака, че едно от крошета е попаднало под пояса му, но официално предупреждение за британеца нямаше.

В средата на двубоя умората започна да наляга Усик, докато Фюри, който влезе в мача с 18 килограма по-голямо лично тегло, изглеждаше много по-свеж. Британецът успя да пласира и много тежък десен ъперкът, който намери брадата на заложилия три колана в мача Усик.

В мача обаче настъпи нов обрат в осмия рунд, в който Усик за пръв път успя да пусне кръв по лицето на Фюри. Той намери носа на британеца и това сякаш се оказа повратният момент в двубоя. 

В деветия рунд Усик вкара много болезнено ляво кроше в главата на Фюри, след което и още няколко удара на видимо зашеметия британец. Той изпадна и в нокдаун, като единствено въжетата и гонгът за края на рунда го оставиха в двубоя.

Усик продължи да бъде по-решителният в действията си и в десетия рунд, макар в него да нямаше такова изявено предимство. 

Финалните два рунда на мача преминаха при изравнено надмощие, като нито един от двамата боксьори не успя да наложи явно предимство. Затова голяма роля имаше и умората от тежките първи десет рунда, което остави решението за това кой е победителят в срещата изцяло в ръцете на съдиите.

"Благодаря много на моя екип, на моето семейство и на моята страна. Слава на Украйна! Това е велик момент, велик ден. Нямам думи за случилото се", каза единствено Усик след мача.

"Искам да благодаря на Господ за този фантастичен мач. Вярвам, че спечелих този мач. Олександър е отличен боксьор, той спечели няколко рунда, но смятам, че аз спечелих повече. Ще се видим отново през октомври, когато е реваншът", пък бе отговорът на Фюри.


По публикацията работи: Илиян Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна